Υπόθεση Ασημακοπούλου: Η εισαγγελική παραγγελία “ακυρώνει” το κυβερνητικό αφήγημα

Διαβάζεται σε 3'
Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως SOOC

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ήδη επεκτείνει την έρευνά του για την υπόθεση Ασημακοπούλου σε χρονικά πλαίσια που “ξεπερνούν” το κυβερνητικό αφήγημα για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.

“H αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο, η οποία δεν έχει καμία σχέση. Δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα με τις εκλογικές διαδικασίες, συζητάμε για το πως θα προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα”. Αυτά τόνισε η Νίκη Κεραμέως, το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ, σε μία προσπάθεια να πείσει ότι το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων πολιτών στην υπόθεση Ασημακοπούλου δεν φτάνει μέχρι την επιστολική ψήφο, εμμένοντας παράλληλα στο αφήγημα ότι η διαρροή έλαβε χώρα τον προηγούμενο Μάιο και μόνο τότε.

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας που προΐσταται της ποινικής έρευνας για στην υπόθεση Ασημακοπούλου φαίνεται ότι έχει διαφορετική προσέγγιση στην υπόθεση.

Σε έγγραφο που απέστειλε (ήδη από τις 12 Μαρτίου) στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών-Τμήμα Εκλογών και Πολιτικών Κομμάτων, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης ζητά επί λέξει τα εξής: “Να μας χορηγήσετε έγγραφη βεβαίωση της Υπηρεσίας σας όπου θα αναφέρονται όλοι οι υπάλληλοι της που ήταν αρμόδιοι για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ψηφοφόρων εξωτερικού στις εθνικές εκλογές του 2023 ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024”.

Είναι, δηλαδή, σαφές ότι ο κ. Νούλης “επεκτείνει” την έρευνα σε χρονικά όρια που ξεφεύγουν από αυτά του κυρίαρχου κυβερνητικού αφηγήματος.

Υπό το δεδομένο λοιπόν ότι η Εισαγγελική Αρχή θα ερευνήσει τους υπηρεσιακούς που ήταν υπεύθυνοι για την επικαιροποίηση των στοιχείων ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024, η έρευνα μπορεί να βγάλει “λαβράκια”.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, επίσης, ζητά να μάθει τον υπεύθυνο που έχει αναλάβει να “τρέξει” τον εσωτερικό έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το σχετικό πόρισμά της εφόσον αυτός έχει ολοκληρωθεί.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (βράδυ της Τρίτης) ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα προφανώς δεν υπάρχει και πόρισμα. Πληροφορίες του NEWS 24/7 αναφέρουν ότι το στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας θα έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες (ίσως και την Τετάρτη) με τους εκπροσώπους της εταιρίας Singular Logic, εταιρία που δημιούργησε τις εκλογικές εφαρμογές.

Κατά άλλες πληροφορίες, το κατώφλι του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να περάσει μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που έχει αρχίσει έρευνα για την υπόθεση Ασημακοπούλου μετά τις έγγραφες καταγγελίες πολιτών. Πρόκειται για αναμενόμενη κίνηση που σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και για το αν οι εν λόγω εφαρμογές είναι απολύτως ασφαλείς μεγαλώνουν ημέρα με την ημέρα. Και μεγαλώνουν γιατί το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών δια της πολιτικής του προϊσταμένης Νίκης Κεραμέως και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε “καυτά” ερωτήματα.

Ένα από αυτά είναι και το ακόλουθο: Τόσο για την πλατφόρμα της εκλογικής διαδικασίας του 2023 όσο και γι’ αυτήν της Επιστολικής Ψήφου θα πρέπει να έχει εκπονηθεί (πριν καν τη λειτουργία τους) εκτίμηση αντικτύπου, η εκτίμηση, δηλαδή, για τους πιθανούς κινδύνους και την αντιμετώπισή τους.

Γιατί λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανακοινώνει τα συμπεράσματα από τις εν λόγω μελέτες; Εκτός και αν δεν έχει γίνει καθόλου εκτίμηση αντικτύπου, γεγονός προδήλως παράνομο (αλλά και απαράδεκτο, ειδικά από ότι έχει προηγηθεί με την υπόθεση της τηλεκπαίδευσης και της εταιρίας Ciscο).

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την εισαγγελική παραγγελία, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Κυβέρνηση είναι απολύτως εκτεθειμένοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα