Κ. Μητσοτάκης: “Οι απολύσεις θα γίνουν”

Κ. Μητσοτάκης: “Οι απολύσεις θα γίνουν”
Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης "Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ - Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις", την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ποια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, κατά τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τι αναφέρει για τις απολύσεις στο δημόσιο

Κυβερνητική προτεραιότητα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, σύμφωνα με τον υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα τα οποία συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στο πλαίσιο της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης που κάνει με την τρόικα. Παραδείγματος χάρη το ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ο αριθμός των μετώπων όμως που μπορεί να ανοίξει η κυβέρνηση είναι πεπερασμένος, σε μία διαπραγμάτευση. Και θα πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη στόχευση και μία ξεκάθαρη αίσθηση προτεραιοτήτων” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Μητσοτάκης. 

Και πρόσθεσε: “Και όσο κι αν αυτό εμένα μπορεί να μη με βολεύει, διότι καλούμαι να κάνω μία δύσκολη δουλειά, πιστεύω ακράδαντα ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κάτι το οποίο αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι ένα μικρό υποσύνολό της. Αφορά τον ιδιωτικό τομέα που ματώνει σήμερα, πολίτες που έχουν βρεθεί σε απελπισία γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις, μία πολιτική που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στο ουσιαστικό και το μείζον”.

“Οι απολύσεις θα γίνουν”

Συνεχίζοντας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που εκκρεμούν, θα γίνουν: “Ο στόχος των 15.000 απολύσεων για τα έτη 2013 και το 2014 ισχύει. Είναι ένας στόχος ο οποίος είναι αποτυπωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας και είναι ένας στόχος που εκτιμώ ότι πρέπει να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί. Μετά από πολύ επίπονες διαπραγματεύσεις, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταφέραμε να μην υπάρχει άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων για το 2015 και μετά.

Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν και κάποιες απολύσεις το 2015. Π.χ. ο έλεγχος των μετατροπών των συμβάσεων είναι μια διαδικασία που θα τρέξει και εντός του 2015, αλλά δεν θα υπάρχει ποσοτικός στόχος απολύσεων συνδεδεμένος με τη διαθεσιμότητα, έτσι όπως αυτή είχε δρομολογηθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

Και αυτό ήταν μια επιτυχία. Και το πετύχαμε αυτό ακριβώς γιατί προτάξαμε μια συνολική μεταρρυθμιστική ατζέντα για το Δημόσιο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα της αξιολόγησης του προσωπικού και των δομών, ακριβώς για να εξηγήσουμε στην τρόικα ότι η συζήτηση περί απολύσεων όταν γίνεται μεμονωμένα και μονοπωλεί την ατζέντα αδικεί τη συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλουμε. Το πετύχαμε αυτό”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους ελέγχους , που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. “Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο .Θέλω δημόσια να εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για αυτή την ανακοίνωση και πραγματικά νομίζω ότι προσβάλλει την κοινή λογική”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα