Και ιδιωτικά ΑΕΙ “από το παράθυρο” και αναθεώρηση του άρθρου 16, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 2'
Και ιδιωτικά ΑΕΙ “από το παράθυρο” και αναθεώρηση του άρθρου 16, σχεδιάζει η κυβέρνηση
Πανεπιστήμιο EUROKINISSI

Τα ερωτήματα περί αντισυνταγματικότητας της αναμενόμενης ρύθμισης, που με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, θα επιτρέψει ιδιωτικά ΑΕΙ ως παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων, προσπερνά το Μαξίμου

Για αντιμετώπιση μίας “αδικίας” και κατάργηση “ιδεοληψιών” κάνει λόγο η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη τη ρύθμιση που, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, θα οδηγήσει στη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Ενώ προσπερνά τα ερωτήματα περί αντισυνταγματικότητας και διαμηνύει ότι θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Τη ρύθμιση για ιδιωτικά ΑΕΙ “από το συνταγματικό παράθυρο” θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Θα ψηφιστεί δε, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στον Ιανουάριο. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο πλαίσιο του briefing, δήλωσε ότι “και φέρουμε μία σημαντική πρωτοβουλία με βάση το άρθρο 28 που αφορά παραρτήματα ξένων μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά θα παραμείνει αναγκαιότητα και θα έρθει πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16 στο χρόνο που προβλέπει Σύνταγμα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο”. 

Εκτίμησε μάλιστα ότι φαίνεται πως θα υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού για να ανοίξουν παραρτήματα εν Ελλάδι με βάση τη ρύθμιση. “Ως απόφοιτος δημοσίου πανεπιστημίου πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιμετωπίζει μία άδικη εκκρεμότητα. Είμαι περήφανος που είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης που θα τη λύσει”, δήλωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης.

Υποστήριξε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία κοινωνική πολιτική και ότι η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη “με αδικίες που κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί υφίστανται”. Υποστήριξε επίσης ότι:Δεν υπάρχει σοβαρό κράτος κολλημένο στις ιδεοληψίες του, που να απαγορεύει σε άνθρωπο να σπουδάσει σε μη κρατικό ΑΕΙ στη χώρα του, ενώ μπορεί να πάει στην Κύπρο ή σε άλλη χώρα”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα “να δείξουν ωριμότητα τα κόμματα της κεντροαριστεράς” και να ψηφίσουν τη ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση. Ως προς το ακριβές περιεχόμενο της πάντως δήλωσε άγνοια, παραπέμποντας στο υπουργικό και τις ανακοινώσεις Πιερρακάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα