Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στο Γενάρη το πρώτο βήμα για ιδιωτικά ΑΕΙ

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινωνικό και εκσυγχρονιστικό προϋπολογισμό. Σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ (“Τσακίζατε τη μεσαία τάξη”), αλλά και το ΠΑΣΟΚ (“Η χώρα χρεοκόπησε επί Γιώργου Παπανδρέου”).

Για ένα προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσωπο και για “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή διμέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα την αύξηση κατά 20% σε όλες τις εφημερίες του ΕΣΥ από τις αρχές του έτους.

Προανήγγειλε επίσης ότι στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας θα έρθει το νομοσχέδιο που ανοίγει το πρώτο “παράθυρο” για ιδιωτικά ΑΕΙ παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας δημοσίων πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού, ώστε να ψηφιστεί τον Ιανουάριο.

“Εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μία μεγάλη αλλαγή, για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευτεί, την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι στόχος είναι “τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν πιο εύκολα συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού, να απελευθερώσουμε από τη μεγάλη γραφειοκρατία το διδακτικό και ερευνητικό έργο, να εισάγουμε και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια για συμπράξεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Ενώ υποστήριξε αναφερόμενος στην αποκλειστικά δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση ότι: “Αυτή η μοναδικότητα, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει ούτε στη Βόρεια Κορέα”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

“Η χώρα μας διαθέτει ακλόνητη πολιτική σταθερότητα”

“Η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι εδώ και καιρό”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Έσπευσε να τονίσει ότι: “Ναι, η πατρίδα μας σήμερα διαθέτει ακλόνητη πολιτική σταθερότητα, με ισχυρή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ένα σαφές τοπίο των κομματικών δυνάμεων. Διαμορφώνεται επομένως περιβάλλον για επενδύσεις.”

Δεύτερον, υποστήριξε ότι: “Σε πείσμα όσων είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η οικονομία μας κ.Ανδρουλάκη γίνεται πιο εξωστρεφής. Το 50% αφορά εξαγωγές. Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δε στηρίζεται μόνο σε ένα κλάδο όπως τουρισμός”.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι: “Η χώρα μας εκτός από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής διαθέτει και το υπερόπλο των 36 δισ του Ταμείου Ανάκάμψης που αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα”.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε δε την ψήφιση του προϋπολογισμού ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και στο μέλλον. Τονίσε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2012 με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση της ανεργίας. “Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μη λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα”, υποστήριξε.

“Η χώρα χρεοκόπησε τον Απρίλιο του 2010, με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου”

“Οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταφράζονται σε καλύτερους μισθούς και δουλειές”, δήλωσε επίσης μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι το 2024 θα εισρεύσουν στον τόπο 12 δισ επενδύσεων. Και τόνισε ότι μερίδιο από αυτή την αύξηση του δημόσιου πλούτου θα έχει όλη η κοινωνία.

“Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της. Και ναι, έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος δεν άνοιξε κ. Ανδρουλάκη το 2009. Η χώρα χρεοκόπησε τον Απρίλιο του 2010, με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου. Όταν λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν”, είπε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε μέσο για να στηρίξει τους πιο ευάλωτους. Επικαλέστηκε ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός έπεσε στο 3%.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εκτίμησε ότι “ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα”, αλλά και ότι οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν και την ΕΚΤ σε αντίστοιχη πορεία αποκλιμάκωσης επιτοκίων.

“Αυτές οι αποφάσεις παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς δεσμευόμαστε από αυτές, αλλά διαθέτουμε και τη δικιά μας εγχώρια φαρέτρα μέτρων”, έσπευσε να σημειώσει.

INTIME

Κόντρα με Φάμελλο για δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους και φόρους

“Να απαντήσω σε όσους εμφανίζουν μία εικόνα μίας ανάλγητης κυβέρνησης, ότι μόνο μέσα σε Νοέμβριο εκταμιεύονται 217 εκ για τους πιο ευάλωτους”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Για κάποιους τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι λίγα, αλλά για εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι μία σημαντική ανακούφιση”, σχολίασε.

“Δεν διστάσαμε – εμείς που μας κατηγορείτε ότι κλείνουμε το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο – να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς κολοσσούς για παραβιάσεις στον ανταγωνισμό”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. “Σπεύσατε κ.Φάμελλε να τις απαξιώσετε. Εσείς πόσες αυξήσεις κάνατε στους δημόσιους υπαλλήλους επί δικών σας ημερών; Καμία”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης έντονο διάλογο με τον κ. Φάμελλο με αφορμή την κατάργηση του πέναλτι σε συνταξιούχους που εργάζονται. “Να δουλεύουν οι συνταξιούχοι είναι πρόοδος;” διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. “Και αν θέλουν να δουλεύουν, εσάς τι σας ενοχλεί”, απάντησε ο  πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Σας θυμούνται καλά οι συνταξιούχοι, τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν πικρές αναμνήσεις από την πολιτική σας”.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε επίσης “τη θρυλούμενη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, ψηφίζοντας τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την άμυνα” και κάλεσε τον κ.Φάμελλο να εξηγήσει παρόντος και του Αλέξη Τσίπρα γιατί άλλαξε θέση ως προς αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε δε μύθο ότι αυξάνονται οι φόροι και τα έσοδα επειδή αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει “επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά και τα έσοδα αυτά επιστρέφουν στους πολίτες”. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή είναι η επιτυχία της πολιτικής της ΝΔ, την οποία ποτέ δεν καταλάβατε γιατί ήσασταν εμονικοί με τους φόρους και τσακίζατε τη μεσαία τάξη”. 

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα