Και πάλι σενάρια ανασχηματισμού

Και πάλι σενάρια ανασχηματισμού
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Φουντώνει ξανά η συζήτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Η αντίστροφη μέτρηση είναι γνωστό πως έχει ξεκινήσει, δεν είναι όμως βέβαιο το πότε

Η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει όμως ως αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και η διαφαινόμενη εκ νέου σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων τη Δευτέρα, η οποία δημιουργεί τον κίνδυνο ναυαγίου και της νέας απόπειρας συγκρότησης του ΕΣΡ, φούντωσαν εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού.

Το μόνο βέβαιο είναι πως, ανεξαρτήτως του πολιτικού συμβουλίου, οι ώρες μετράνε αντίστροφα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μόνο που δεν είναι σαφές πότε θα γίνουν και ποιες ακριβώς θα είναι τελικά, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανοίξει οριστικά τα χαρτιά του. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κάθονται όμως σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς περιμένουν ακόμη και αύριο ή το Σάββατο να ενημερωθούν για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, εκτός εάν ο ανασχηματισμός μετατεθεί από Δευτέρα και μετά τη νέα Διάσκεψη των Προέδρων.

Στο πεδίο των αλλαγών στα χαρτοφυλάκια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Πάνος Καμμένος  θεωρούνται αμετακίνητοι, ενώ σημαντικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα εξακολουθεί να έχει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με τον Γιάννη Δραγασάκη να διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα.

Από τη γενιά των τριαντάρηδων – σαραντάρηδων θεωρείται πολύ πιθανό πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα μπουν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ συζητήσεις φέρεται πως υπάρχουν και με τον Διευθυντή του Οικονομικού του γραφείου Δημήτρη Λιάκο.  Στις «νέες εισόδους» ακούγονται πολύ έντονα τα ονόματα των Φώτη Κουβέλη, Γιώργου Τσίπρα και Σωκράτη Φάμελλου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σε άλλο υπουργείο θεωρείται πολύ πιθανό πως θα μετακινηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το «σπάσιμο» των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Οικονομίας προοικονομεί αλλαγές και για τους κ.κ. Κουρουμπλή, Σκουρλέτη και Σταθάκη.

Μάλιστα το σημερινό μπλόκο του κ.Σκουρλέτη στις Σκουριές ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως η τελευταία πράξη εν όψει πιθανής μετακίνησης του και από το Περιβάλλοντος.

Αμετακίνητος στο υπουργείο Παιδείας φέρεται ο Νίκος Φίλης όχι μόνο λόγω της καλής του επίδοσης στην ψηφοφορία για την πολιτική επιτροπή, αλλά και λόγω της… νέας επίθεσης του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Η δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων ενδεχομένως να οδηγήσει στην κατάργηση ορισμένων θέσεων υφυπουργών από το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου ο αριθμός του υπουργικού συμβουλίου να μην αυξηθεί σημαντικά. Ίδιος αναμένεται να είναι ο αριθμός των υπουργείων που θα διατηρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα