Καϊλή: Η Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου την καθαίρεσε από Αντιπρόεδρο

Καϊλή: Η Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου την καθαίρεσε από Αντιπρόεδρο
INTIME NEWS

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Η Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου αποφάσισε την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου με 625 υπέρ σε σύνολο 628 ψηφισάντων (1 κατά και 2 αποχές). Ο Κροάτης ανεξάρτητος βουλευτής Mislav Kolakušić ήταν ο μόνος που καταψήφισε την απόφαση.

Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία: δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο, στις οποίες εμπλέκονται μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (δηλ. την Πρόεδρο του ΕΚ και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων) νωρίτερα σήμερα το πρωί, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την πρωτοβουλία.

Το αποτέλεσμα κοινοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Νωρίτερα, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση της ευρωβουλευτού από τη θέση της μίας εκ των αντιπροέδρων του σώματος, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η καθαίρεση της Ε. Καϊλή έρχεται ως απόρροια του ρόλου που φέρεται να έχει παίξει στο σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι η Ολομέλεια της Ευρωκοινοβουλίου θα ψηφίσει σε δεύτερο χρόνο εντός της ημέρας την αφαίρεση της αντιπροέδρου -εκ των 14 συνολικά-, αν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων του Σώματος.

“Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα ότι προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή”, ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Το απόγεμα στην Ολομέλεια θα συζητηθεί το σκάνδαλο συνολικά και την Πέμπτη θα τεθεί προς έγκριση το σχετικό ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του/της Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.

Σημειώνεται πως η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο που συνταρράσει τους ευρωπαϊκούς κόλπους, θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα