Καϊλή – Σπυράκη: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας – Άλλαξε ο κανονισμός του Ευρωκοινοβουλίου

Καϊλή – Σπυράκη: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την άρση ασυλίας – Άλλαξε ο κανονισμός του Ευρωκοινοβουλίου
Καϊλή - Σπυράκη Intime

Το Κοινοβούλιο πρέπει να δράσει αποφασιστικά, λένε οι ευρωβουλευτές, ένα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά. Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω των εξεταζόμενων περιπτώσεων πιθανής απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν συνδέεται με την υπόθεση Qatargate.

Η Ρομπέρτα Μέτσολ ανακοίνωσε ακόμη το αίτημα υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας από τον Γιώργο Κύρτσο, στο πλαίσιο της καταγγελίας που έχει κάνει κατά των ελληνικών Αρχών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Το αίτημα αυτό παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Σημειώνεται πως η Εύα Καϊλή θα παραστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου την Πέμπτη (19/1) προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.

Επικαιροποίηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου

Παράλληλα την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροποποίηση των κανόνων του ΕΚ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση αιτημάτων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα στην ολομέλεια.

Αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών της ΕΕ και έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να διώκει εγκλήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Όπως ανακοινώθηκε, ο εσωτερικός κανονισμός του Κοινοβουλίου έπρεπε να τροποποιηθεί προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο προβλέπει ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει αιτήματα για την άρση της ασυλίας προσώπων που προστατεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, εφόσον το χρειάζονται οι σχετικές έρευνες.

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες εγκρίθηκαν με 610 ψήφους υπέρ, 26 ψήφους κατά και 9 αποχές.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου ώστε να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση. Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023.

Σκάνδαλο διαφθοράς: το Κοινοβούλιο πρέπει να δράσει αποφασιστικά, λένε οι ευρωβουλευτές

Ένα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά συγκεκριμένων ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των εξελίξεων και ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Ylva Johansson εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τους “λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την καλή δουλειά τόσων πολλών”.

Η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία δεν αρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου, δήλωσε. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα υποβάλει νέο νόμο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών διαφθοράς, με εναρμονισμένους ορισμούς και κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αστυνομία και τα δικαστήρια. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η “δέσμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας”, είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο, πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξ ονόματος των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη οργή τους, τη ντροπή τους και το σοκ τους για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, με ομιλητές από μια ευρεία πλειοψηφία να καταφέρονται κατά των ενεργειών λίγων ατόμων, που ωστόσο αμαυρώνουν το θεσμό που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους. Επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δεν πωλείται και ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για την προστασία της από τη διαφθορά και τις ξένες παρεμβάσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως:

  • η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αφιερωμένης στο εν λόγω θέμα
  • να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ
  • η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
  • η βελτίωση των κανόνων σχετικά με την καταγγελία δυσλειτουργιών
  • η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων
  • η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων των δύο ειδικών επιτροπών για τις ξένες παρεμβάσεις (INGE και ING2).

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας μπορεί να γίνει μόνο ανοιχτά, δημόσια και με ανάληψη ευθυνών όπου είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Πολλοί τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι ποια χώρα βρίσκεται στο προσκήνιο για τις προσπάθειές της να παρέμβει στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, αλλά ότι η ΕΕ και το Κοινοβούλιο ειδικότερα πρέπει να προστατευθούν από τέτοιες προσπάθειες.

Ορισμένοι ανέφεραν ότι διαβλέπουν μια κουλτούρα ατιμωρησίας και μίλησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις της άσκησης πίεσης από ομάδες συμφερόντων, ενώ άλλοι κατήγγειλαν ότι τα πρόσθετα έσοδα των ευρωβουλευτών και ο τρόπος με τον οποίο δαπανώνται τα κονδύλια που τους παραχωρούνται δεν παρακολουθούνται αρκετά στενά. Ορισμένοι εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον οι υφιστάμενες πολιτικές δομές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι το Κοινοβούλιο αντέδρασε με αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα για να επιλύσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα