Καμία αντίφαση για το χρέος, λέει τώρα η αντιπροεδρία

Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής με θέμα "Το χρέος και η απομείωσή του" της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής με θέμα "Το χρέος και η απομείωσή του" της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Μαζεύουν τώρα τις εντυπώσεις που δημιούργησε η αναφορά Δραγασάκη στη Βουλή, πως αποκλείεται μεγάλη απομείωση του χρέους. Τι λένε πηγές της αντιπροεδρίας. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο Δραγασάκης αποκάλυψε τα ψέματα Τσίπρα

Μετά την αίσθηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή, πως αποκλείεται μεγάλη απομείωση του χρέους, από την πλευρά της αντιπροεδρίας πέραν της ανακοίνωσης που είχαν εκδώσει νωρίτερα διένειμαν πριν λίγο και το πλήρες κείμενο και το βίντεο της ομιλίας του στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση μεταξύ των δηλώσεων Δραγασάκη και της κεντρικής θέσης της κυβέρνησης

Επισήμαιναν ειδικότερα το εξής απόσπασμα:

" Σε πολλά θέματα το να αλλάζει κανείς άποψη είναι πολλές φορές και αναγκαίο, στα θέματα όμως του χρέους διατηρώ τις απόψεις που είχα. Δηλαδή, τι διατηρώ; Ότι ακόμη και την καλύτερη λύση να πετύχουμε σήμερα, έχουμε την εξής ιδιομορφία, ότι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Δεν θεωρώ, λοιπόν, εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος. Άρα, η θέση που είχα από τότε και διατηρώ είναι ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, πρέπει να κερδίσουμε, να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε τώρα, να έρθουμε ει δυνατόν, έστω και στο ίδιο επίπεδο μακάρι και καλύτερο από τους άλλους, ούτως ώστε από κοινού και με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε την ιδέα αυτή,  ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους που αυτή να είναι ριζική και να είναι και για όλους και για μας και για τις άλλες χώρες".

Πηγές της αντιπροεδρίας, υποστήριζαν συνεπώς ότι σκόπιμα δημιουργήθηκε θόρυβος, καθώς όπως έλεγαν είναι ξεκάθαρο ότι ο κ.Δραγασάκης είπε αυτό που αποτελεί κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι η διεκδίκηση αφορά μια πανευρωπαική ρύθμιση χρέους, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι στο Eurogroup του Μαϊου συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης με άμεσα, βραυχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, σημειώνοντας ότι προφανώς το μακροπρόθεσμο δε θα συζητηθεί εφέτος και πως οι αναφορές του κ.Δραγασάκη στο 2018, αφορούσαν τα μακροπρόθεσμα και όχι τα άμεσα μέτρα.

Η ΝΔ εν τω μεταξύ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση.

Από το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

"Την περασμένη Κυριακή ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” και πρόσθετε ότι “δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή”.

Σήμερα, ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι “ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018”. Και πρόσθεσε: “Παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους”.

Ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η βιωσιμότητα του χρέους, μετά τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ένας εθνικός στόχος. Εθνικός στόχος που αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει, καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση."

Στη συνέχεια μάλιστα η αντιπροεδρία της κυβέρνησης εξέδωσε και επίσημη απάντηση- ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

"Η Νέα Δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας με τη γνωστή μέθοδο της «μονταζιέρας».

Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης έγινε σε ανοικτή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με θέμα το «Το χρέος και η Απομείωσή του» και είναι δημόσια.

Εκείνο που ο Αντιπρόεδρος τόνισε με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25 Μαΐου 2016. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χαλινάρι στο Δραγασάκη για το χρέος

SHARE: