Καμμένος: Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε την χρήση του όρου "Μακεδονία"

O Πάνος Καμμένος
O Πάνος Καμμένος EUROKINISSI

O υπουργός ΄Άμυνας επέμεινε στην ρητορική περί "ομηρίας" των δύο στρατιωτικών και τόνισε πως δεν είναι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψουν πριν το Πάσχα

Την θέση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κάθετα αντίθετοι και θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την χρήση του όρου "Μακεδονία", εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επανέλαβε τα περί ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Ο κ. Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", υποστήριξε ότι δικαιώθηκε για την περί ομηρίας φρασεολογία του, καθώς, όπως ανέφερε, αυτή την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε, "οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στη μεθόριο".

"Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία. Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι μόνο Έλληνες, διότι είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και νατοϊκοί στρατιωτικοί", δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως δεν είναι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψουν μέχρι το Πάσχα.

"Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν", σημείωσε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι"αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατάει δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος".

Ο υπουργός Άμυνας απάντησε και στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, Φώτη Κουβέλη σχετικά με "υπερτροφικό λόγο" από τον ΥΕΘΑ,  λέγοντας ότι "την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα".

"Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε χρήση του όρου "Μακεδονία""

"Είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές", υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, μάλιστα, τόνισε ότι "εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας". Ερωτηθείς,  εάν αυτό μπορεί να αποτελέσει και λόγο αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση, απέφυγε ο υπουργός τόνισε ότι η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στη βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.

"Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν", πρόσθεσε, "εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και τη συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες", είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι "για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε και εμείς και ο κ. Τσίπρας".

Ο υπουργός Άμυνας σχολίασε και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ονομασία "Gorna Macedonija", λέγοντας πως "αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού" και πως ο ίδιος είναι υπουργός Άμυνας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με "κόκκινες γραμμές" και από τους δύο εταίρους.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην επιστροφή των ποσών στους στρατιωτικούς από τις περικοπές αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια τον Αύγουστο του 2012, που κρίθηκαν παράνομες από το ΣτΕ,  λέγοντας ότι υπάρχουν κονδύλια στο υπουργείο που μπορούν να διατεθούν στους στρατιωτικούς, κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σύντομα.

SHARE:

24Media Network