“Καρφιά” Μητσοτάκη για Γεωργιάδη – Αυγενάκη: Να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό μας

Διαβάζεται σε 6'
mitsotakis adonis
Κυριάκος Μητσοτάκης Άδωνις Γεωργιάδης INTIME

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο υπουργικό στις αυτοδιοικητικές εκλογές και κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν λόγο ενωτικό, χωρίς ακρότητες και έπαρση.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κάρφωσε μάλιστα τους υπουργούς Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, που κατηγορήθηκαν για “εκβιασμό” των ψηφοφόρων πριν το δεύτερο γύρο με τις περίφημες δηλώσεις για ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης και τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών.

“Κάτι που αφορά την λειτουργία μας και τη συμπεριφορά μας. Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη”, είπε με νόημα στα μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός.

Πήρε μάλιστα αποστάσεις από τους ηττηθέντες υποψήφιους της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

“Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία”, υποστήριξε ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι “η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα, όπου ποτέ δεν κοιτάξαμε την κομματική προέλευση Περιφερειαρχών ή Δημάρχων όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Ακριβώς η ίδια πολιτική, απαρέγκλιτα, θα συνεχιστεί και τώρα.”

“Δεν σκεφτόμαστε τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται”

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια σχολίασε: “Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν” και εκτίμησε ότι “και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες.” Αλλά πρόσθεσε: “Αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε άλλωστε στα μέλη της κυβέρνησης: “Μην ξεχνάτε ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, τελικά, κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας, όχι μόνο στην αρχή της. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο.

Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας.”

“Καμία αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης”

Σχολίασε μάλιστα πως “αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, αρκεί να διατρέξουν τα θέματα” στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.

Πολλά παράλληλα μέτρα: την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών. Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο έχουν ενταχθεί παραπάνω από 700 έργα, ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων.

Έχουν υποβληθεί επίσης παραπάνω από 530 επενδυτικά πλάνα, εκ των οποίων τα 320 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για χρήση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων αυξήθηκε κατά 5 δισεκατομμύρια σε σχέση με το αρχικά συμφωνημένο ποσό.

“Διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι 686 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης επανακατευθύνονται σε έργα άμεσης παρέμβασης, έργα υποδομών αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο και στη Ροδόπη”, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

“Τρεις πρωτοβουλίες με κοινωνικό αποτύπωμα”

Από την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ξεχώρισε τρεις πρωτοβουλίες, οι οποιες εκτίμησε ότι έχουν και ένα κατεξοχήν κοινωνικό αποτύπωμα: Την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Και την ενίσχυση, και φέτος, όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε όμως ο πρωθυπουργός και στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την ενίσχυση της δεξαμενής των παθολόγων και των γενικών γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της ΝΔ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια για τη διαφάνεια και την ποιότητα της ενημέρωσης που πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες για τις οφειλές τους αλλά και για τα νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των δανείων, από την εξωδικαστική επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι την αλλαγή επιτοκίου.

“Ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά”

Ξεχωριστή αναφορά έκανε τέλος ο κ. Μητσοτάκης στο “στρατηγικό σχέδιο για την προστασία των δασών”. Έκανε λόγο για “μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και τον δρόμο με τον οποίο θα εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών. Σημαντικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών στη συλλογή βιομάζας.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευθέως ότι: “Ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και με τον τρόπο αυτό να τα προστατεύσουμε, αλλά να συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.”

Ανέφερε πως οταν βρέθηκε στον Έβρο, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί μία από τις καμένες περιοχές της καταστροφικής φωτιάς του περασμένου καλοκαιριού, στην οποία δούλευαν δασικοί συνεταιρισμοί.

“Ήταν οι ίδιοι δασικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι στη φωτιά της Δαδιάς έσωσαν 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους. Και είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα κάνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα, κόβουν τους κορμούς, κατασκευάζουν τα κορμοπλέγματα”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε:

“Αυτό το οποίο άκουσα από αυτούς τους δασικούς συνεταιρισμούς, είναι: Αξιοποιήστε μας περισσότερο και κυρίως δώστε τη δυνατότητα σε νέα παιδιά, εκπαιδεύστε τα, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν ότι μέσα από την αξιοποίηση, την παραγωγική αξιοποίηση του δάσους, μπορεί να υπάρχει μια καλή δουλειά για το μέλλον τους και να συνδυάσουμε και την προστασία του δάσους με τη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα