Κασσελάκης: Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ – Θα έχουμε το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 10'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης SOOC

“Εάν με τη δύναμη του ελληνικού λαού έχω την τιμή να ηγηθώ της χώρας μας, ως πρωθυπουργός θα πηγαίνω μέσα στην κοινωνία” τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να στείλει ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (24/05) στο One Channel, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα σύγχρονο κόμμα και μαζί με ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα αλλάξει τη χώρα. «Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «εάν ο κόσμος είναι χαρούμενος με την καθημερινότητα που βιώνει, τότε ας επαληθεύσει το 41%. Εάν έχει ανασφάλεια και άγχος για το μέλλον του και δεν είναι ικανοποιημένος με το κράτος Δικαίου, όπως είναι στο θέμα των Τεμπών με τη συγκάλυψη και τη μονταζιέρα που ξέρουμε σήμερα ότι έγινε. Εάν δεν είναι ικανοποιημένος με την ακρίβεια, που βλέπει ότι δεν μειώνεται το κόστος στο ρεύμα και του είχε πει ο πρωθυπουργός ότι ήταν «εισαγόμενη» η ακρίβεια και τώρα στέλνει επιστολές δήθεν και λέει ότι η χώρα ήταν μπανανία, εάν ο κόσμος λοιπόν θεωρεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει για την υπόλοιπή του ζωή, αυτή η στασιμότητα, το σταθερά πίσω που βιώνει, τότε ας στείλει ένα μήνυμα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε «ότι εάν με τη δύναμη του ελληνικού λαού έχω την τιμή να ηγηθώ της χώρας μας, και ως πρωθυπουργός θα πηγαίνω μέσα στην κοινωνία και θα περνάω χρόνο. Είμαστε σε μικρή χώρα σε σχέση με τους τεράστιους ανταγωνιστές που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να είμαστε όσο πιο μονιασμένοι γίνεται».

“Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος”

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα «1000%» πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα του 1967. Όπως είπε, αυτό είναι το ηθικό και πρακτικό αποτέλεσμα. «Δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας» είπε όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μας με το Ισραήλ.

Σχετικά με τη Χαμάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε πως «το βασικό είναι ότι αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι το οποίο κάνει τοπικά, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έκανε η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967. Άρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Αντιθέτως την έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή, αλλά συγχρόνως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους συνανθρώπους μας.»

«Παιδιά και γυναίκες, επί το πλείστον, που αυτή τη στιγμή δολοφονούνται κάθε μέρα και δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου από το Ισραήλ. Όχι ότι εάν υπήρχε, θα δικαιολογείτο μια τέτοια πράξη, αλλά τι θα γίνει στο τέλος. Ωραία, συνεχίζουν κάθε μέρα αυτό τον τρόπο, θα είναι κατεχόμενη για πάντα η Γάζα; Αυτή είναι η στρατηγική του Ισραήλ;».

“Η Δημοκρατία είναι πληγωμένη από τη ΝΔ”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι είναι «ένα κόμμα το οποίο συγκαλύπτει το έγκλημα των Τεμπών, που δεν αφήνει τον υπουργό που για δύο χρόνια δεν έβλεπε, δεν αντιδρούσε σε έγγραφες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στον σιδηρόδρομο. Αυτό είναι δημοκρατία;

Ένα κόμμα το οποίο είχε μέσα στο Μαξίμου τις υποκλοπές και το παράνομο λογισμικό το οποίο, με υπογραφές των υπουργών του μάλιστα, έγινε εξαγωγικό προϊόν σε άλλες χώρες. Αυτό είναι δημοκρατία; Όταν συγχρόνως φιμώνουν τους θεσμούς με αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια μαζί με τον κ. Βελόπουλο; Άρα λοιπόν το όνομα «Νέα Δημοκρατία» στο κομμάτι το δημοκρατικό υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς, το οποίο παρεμπιπτόντως το λέει και η Ευρώπη αυτό με την καταδίκη του κράτους δικαίου. Άρα αυτή η δημοκρατία που ζούμε σήμερα είναι όντως νέα, με αυτή την άποψη, και δυστυχώς είναι πληγωμένη από τη Νέα Δημοκρατία με τις πιο παλιές μεθόδους που προέρχονται παρεμπιπτόντως από την οικογένεια του πρωθυπουργού».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015, πρέπει να πάμε μπροστά”

Σχολιάζοντας για το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Είναι πανελλήνιο. Το σεβόμαστε. Και εγώ έχω αναφορές στο ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του πατέρα μου, παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ μεν, εντάξει. Αλλά το εάν είναι κίνημα σοσιαλιστικό, τίθεται υπό αμφισβήτηση, γιατί; Διότι στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά. Άρα λοιπόν τα ονόματα έχουν μια ιστορική αναφορά.

Αλλά όπως έχω πει, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πρόκειται να αναστηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015 που κέρδισε και πρέπει τώρα να πάμε μπροστά. Πρέπει να πάμε μπροστά, να υπάρχει μια πιο ανθρωποκεντρική και ταπεινή πολιτική σχέση μεταξύ πολιτικών και πολιτών στην Ελλάδα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα πιο χρήσιμα όργανα του κόμματος είναι τα τμήματα του κόμματος τα οποία παράγουν πολιτική. «Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής. Τμήμα Οικονομικών. Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής. Τα οποία, μαζί με τα think tanks τα οποία λειτουργούν αυτή τη στιγμή, όντως κάνουν μια εξαιρετική τεκμηρίωση. Τα όργανα λοιπόν πρέπει να εκσυγχρονιστούν ξεκάθαρα. Έχουμε πλέον ψηφιακά εργαλεία τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Θεωρώ ότι στο πιο κοντά στον πολίτη σημείο, οι δομές των οργανώσεων μελών που έχουμε μπορούν να γίνουν ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και συγχρόνως οι ιδέες και οι λύσεις που απαιτούνται να έρχονται πιο γρήγορα και πιο ψηφιακά, μέσα από τα ενδιάμεσα όργανα στο γραφείο προέδρου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι θα υπάρξει καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο και συμπλήρωσε ότι έχει δυο προτεραιότητες για τη νέα δομή του κόμματος: «Η μία είναι να ενισχύει την αμεσοδημοκρατία όσο το δυνατόν παραπάνω και η δεύτερη τα όργανα «να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι».

Η πρώτη προτεραιότητα όπως είπε, «σημαίνει να δίνει φωνή στη βάση. Να αφουγκράζεται τον κόσμο και συγχρόνως να είναι πιο αποδοτικό όσον αφορά στην παραγωγή πολιτικής από τη βάση και από πάνω, συγχρόνως. Δηλαδή να είναι η πληροφόρηση, να γίνεται πιο αποδοτικά, πιο γρήγορα, πιο αντικειμενικά και μετά να έχουμε ένα αποτέλεσμα στο οποίο, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και προτάσεις νόμων που θα είναι τόσο ξεκάθαρες, που κάποιος ή κάποια μπορεί να βρει τον εαυτό του στην πολιτική που θα εφαρμόσουμε. Δηλαδή εάν είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλία, θα ξέρει ακριβώς τι θα γίνει με εμάς. Εκεί οδεύουμε».

«Πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στα όργανα αυτά να μπορούν να εκφράζουν τη βούληση της βάσης και να ενημερώνουν και τη βάση από το γραφείο του Προέδρου για τις συζητήσεις μας και τις αναλύσεις μας. Πρέπει να βοηθούνε στη διάδραση αυτοί. Άρα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει ως προτεραιότητα».

“Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία”

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής» και τόνισε πως «στο καταστατικό συνέδριο, θα ανοίξουν οι δομές του κόμματος διάπλατα και θα μπορέσει να έρθει και νέος κόσμος ισότιμα». «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο ουδέποτε σκέφτηκε δυο φορές για την ισότητα στον γάμο ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-franchise. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου το οποίο είναι όντως βαθιά προοδευτικό και το οποίο θα έλεγα ότι συμφωνεί και συμβαδίζει με αυτά τα οποία πρεσβεύουμε εμείς, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε και εξήγησε: «Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία. Δεν θα δουλέψει αυτό, δεν θα λειτουργήσει. Γιατί; Γιατί έχουν άλλα, προσωπικά, κίνητρα οι ηγεσίες. Αλλά ο κόσμος από κάτω η βάση ξέρει αυτό το οποίο βλέπει».

Κληθείς να σχολιάσει όσα του καταλογίζουν τα αντίπαλα κόμματα περί «τραμπισμού» «life style πολιτικής», τα χαρακτήρισε «πολύ αδύναμα επιχειρήματα» και τόνισε ότι «εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα».

«Υπάρχει κρίση πολιτικής ηγεσίας-ηγετικότητας στην χώρα μας. Προτάσεις, ιδέες, θέσεις κοστολογήσεις, οικονομετρία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα, το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος, τόσα χρόνια μετά, είναι δεύτερη από τον πάτο με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη; Για ποιο λόγο δεν έχουμε πετύχει σύγκλιση ποτέ στην ιστορία μας; Να σας πω γιατί; Δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις και ιδέες. Είναι επειδή υπάρχει κρίση πολιτικής ηγετικότητας. Και θα υπάρξει μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας στις επόμενες εθνικές εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι « δεν πρόκειται καν να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε « θα έχει χτίσει μια πολύ πλατιά και βαθιά κοινωνική βάση, που αυτό δεν πρόκειται να γίνει». «Δε θα χρειαστεί. De facto δεν θα χρειαστεί, διότι θα είμαστε πολύ πιο ριζωμένοι στην κοινωνία, θα έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα έχουμε κερδίσει κόσμο από παντού -και από την αποχή. Άρα λοιπόν δεν θα χρειαστεί καν να φτάσουμε εκεί», συμπλήρωσε.

Για το πόθεν έσχες

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του, είπε ότι δεν οφείλει να το καταθέσει τώρα, αλλά μέχρι τις 30 Ιουνίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το πράξει μετά τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Ωστόσο σε χθεσινή συνέντευξή του στο Action 24 έλεγε ότι θα δώσει τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης στη δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές, 

«Με ρωτάτε αυτή τη στιγμή για ένα πόθεν έσχες το οποίο οφείλω να το δώσω μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν οφείλω να το δώσω τώρα» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης. Είπε επίσης ότι τηρεί τον νόμο» και εγκάλεσε τη ΝΔ ότι θέλει «να προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο Στέφανος δεν είναι εντάξει».

«Είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου ο οποίος θα πρέπει να έχει νέα δεδομένα και εκείνη τη στιγμή να διαλέξει με ποιον είναι, με ποια μεριά της ιστορίας θα είναι» υποστήριξε για τη διαφάνεια στη ζωή των πολιτικών αρχηγών, ενώ απάντησε για την αποστροφή του στον Νίκο Ευαγγελάτο ότι «δεν είσαι ο λογιστής μου» πως «ας γελάσουμε και λίγο, πολύ αυστηροί έχετε γίνει όλοι ξαφνικά. Αυτή η απάντηση δεν σας ταιριάζει, ο άλλος συγκαλύπτει έγκλημα στα Τέμπη…».

Οι δηλώσεις του για το πόθεν έσχες στο One Channel το βράδυ της Πέμπτης (23/05):

Και οι δηλώσεις του για το πόθεν έσχες στο Action 24 το βράδυ της Τετάρτης (22/05):

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα