Κατατέθηκε η τροπολογία για τις offshore. LIVE EIKONA

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις offshore. LIVE EIKONA

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα. Προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ για τους παραβάτες. Δίνεται διορία 60 ημερών για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων όσων συμμετέχουν σε τέτοιες εταιρείες (Vid)

Σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και επιβάλλει στα πολιτικά πρόσωπα πλήρη απαγόρευση συμμετοχής όχι μόνο σε offshore αλλά και σε κάθε εταιρεία που έχει έδρα στο εξωτερικό.

Η Νέα Δημοκρατία, αποχώρησε από τη διαδικασία.

Δείτε live εικόνα από τη βουλή:

Η τροπολογία ουσιαστικά καταργεί την επίμαχη ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο και επέτρεπε τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore που εδρεύουν σε φορολογικώς συνεργάσιμα κράτη καθώς πλέον απαγορεύεται κάθε συμμετοχή σε ξένες εταιρείες ακόμη και μέσω παρένθετων προσώπων. Μάλιστα όσοι δεν μεταβιβάσουν εντός 60 ημερών τα περιουσιακά στοιχεία τους τότε κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Η απαγόρευση αφορά τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων (τόσο των κοινοβουλευτικών όσο και αυτών που έχουν λάβει κρατική χρηματοδότηση), τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές,  όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης. Λιγότερο αυστηρές είναι πάντως οι ρυθμίσεις που εισάγονται και για τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τους δικαστικούς, τους εισαγγελικούς λειτουργούς, τους προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διοικητές των τραπεζών στους οποίους δεν επιβάλλεται καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε ξένες εταιρείες αλλά μόνο σε όσες δεν εδρεύουν σε συνεργάσιμο κράτος.

Όπως τόνισε άλλωστε την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος “δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.

Η τροπολογία αναλυτικά:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα