Καθαρά Δευτέρα με lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν

Καθαρά Δευτέρα με lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν
Πέταγμα χαρταετού στην Αθήνα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας Eurokinissi

Για χαρταετό με τα πόδια σήμερα. Τα σχολεία κλείνουν από την Τρίτη γιατί με τα μεταλλαγμένα στελέχη εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα στα παιδιά.

Διαφορετική και η φετινή Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε τελικά να μην εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα, αφού ούτως ή άλλως οι ισχύουσες απαγορεύσεις όπως για παράδειγμα η μετακίνηση μόνο πεζή με κωδικό 6 θεωρείται ότι περιορίζουν επαρκώς τις μετακινήσεις.

Τα πάρκα θα είναι μεν ανοιχτά για πέταγμα χαρταετού, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί συνωστισμός.

Συγκεκριμένα για σήμερα προβλέπεται:

1. Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μετακίνηση για λόγους εργασίας και η επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

2. Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ATM τραπεζών πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί μπορούν να ζητούν διευκρινίσεις.

Το έθιμο του χαρταετού επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.

3. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, καθώς και για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και από τις επτά το απόγευμα έως τις πέντε το πρωί για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι για Σάββατο και την Κυριακή, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ξεκινά από τις επτά το απόγευμα και διαρκεί ως τις πέντε το πρωί, όπως κάθε Σαββατοκύριακο.

Τι θα ισχύσει για τη λειτουργία των σχολείων

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι από την Τρίτη 16 Μαρτίου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) μέχρι τις 29 Μαρτίου σε όλη την Επικράτεια.

Κατά το διάστημα αυτό θα επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αφορμή την αύξηση της μεταδοτικότητας, την κυκλοφορία των νέων μεταλλάξεων, την αύξηση των επιδημικών εξάρσεων σε σχολικές μονάδες πέραν του αναμενόμενου για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, σε περιοχές που λειτουργούσαν διά ζώσης, προτείνοντας την ενίσχυση της διαδικασίας του testing στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο.

Σημειώνεται ότι από το μέτρο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχωρά τώρα σε κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Επικράτεια, κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι “τοοριζόντιο αυτό μέτρο έχει στόχο τη διαφύλαξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και τη δυναμική μετάβαση στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.”

Όπως αναφέρουν αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μία φάση της πανδημίας που παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και μάλιστα έχουν επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα μεταλλαγμένα στελέχη. Ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ξέρουμε ότι σε όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στα παιδιά, εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα.

“Οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν προκαλούν, δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία. Με αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα στα παιδιά”, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα