Τις “καθαρές λύσεις” επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας

Τις “καθαρές λύσεις” επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Ζάππειο Eurokinissi

"Έλα Κυριακή πρωί να τελειώνουμε" φέρεται να είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Π. Καμμένο, επισπεύδοντας το ραντεβού στο Μαξίμου. Πιθανότερη εξέλιξη η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αμέσως μετά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που απειλεί με …ανατροπή το σύστημα! Εντός της εβδομάδας κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες. Ανησυχία για το deal ΝΔ- Ποταμιού.

Τις καθαρές λύσεις δείχνει να επιλέγει ο πρωθυπουργός, που επέσπευσε το ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο από τη Δευτέρα για σήμερα, 10.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έλα Κυριακή πρωί να τελειώνουμε» φέρεται να είπε στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, σε ένα από τα πολλά τηλεφωνήματα που είχαν και εχθές έως το μεσημέρι, με τον Π. Καμμένο να ανακοινώνει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο δυο ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, έδειξε μάλιστα το στίγμα των προθέσεών του με tweet, αργά το βράδυ της Παρασκευής, παρεμβαίνοντας στο διάλογο στελεχών του κόμματός του και τονίζοντας με νόημα: «Ήρεμα, όταν ξεκινήσαμε οι ΑΝΕΛ ήμουν μόνος στη Βουλή που είπα όχι και με όλους σας μαζί ανατρέψαμε το σύστημα. Μπορούμε ξανά».

Με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην ελληνική Βουλή στα τέλη της εβδομάδος, σήμερα αναμένεται ο Π. Καμμένος να αποχωρήσει-ή να αποπεμφθεί αναλόγως των αποτελεσμάτων της συζήτησης στο Μαξίμου- από την κυβέρνηση. Τον υπουργό Άμυνας αναμένεται να ακολουθήσουν στην αποχώρησή του από την κυβέρνηση η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης, ενώ θα παραμείνουν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και οι υφυπουργοί Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Εφόσον ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν δηλώσει κατηγορηματικά ότι στηρίζει χωρίς αστερίσκους την κυβέρνηση, αν δηλαδή δεν προχωρήσει σε πλήρη «κωλοτούμπα» από τις έως τώρα τοποθετήσεις του (και τις αμφίσημες δηλώσεις του), τότε θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης, με τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινά ακόμα και τη Δευτέρα, ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Σε περίπτωση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης, πάντως, τρεις τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν υπέρ-και συγκεκριμένα Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Έλενα Κουντουρά- ενώ σε θετική ψήφο φέρεται να συγκλίνει και ο Β. Κόκκαλης.

Φλερτ με βουλευτή της Χρυσής Αυγής;

Κατανοώντας ότι ενδέχεται να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα η ηγεσία των ΑΝΕΛ , σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φέρεται να συζητά με ανεξάρτητο βουλευτή που προέρχεται από την Χρυσή Αυγή.

Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Π. Καμμένο να συζητά για συνεργασία και με τον Νίκο Νικολόπουλο, που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει και την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εντός της εβδομάδος κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες

Σε περίπτωση που απαιτηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως σημειώσαμε, θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα της εβδομάδος και εφόσον η κυβέρνηση λάβει την πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών θα ακολουθήσει και ο ανασχηματισμός. Ένας ανασχηματισμός που θα έχει πολιτικό πρόσημο, ενόψει της συνέχειας και των επικείμενων συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει 151 ψήφους προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και έχει τονίσει πως σε περίπτωση που λάβει την πλειοψηφία αλλά με λιγότερες από 151 θετικές ψήφους θα κηρύξει εν ευθέτω χρόνω (σ.σ. τον Μάιο) πρόωρες εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να αποστείλει με ρηματική διακοίνωση από την Δευτέρα το απόγευμα έως την Τετάρτη το πρωί την απόφαση του Κοινοβουλίου της γείτονος χώρας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η απόφαση του Κοινοβουλίου θα πρέπει να δημοσιευτεί προηγουμένως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βορείου, πλέον, Μακεδονίας, κάτι που ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται και θα πράξει ο αλβανικής καταγωγής Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, γεγονός που δείχνει να έχει πρόβλημα συνταγματικότητας.

Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει με ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα θα παραδοθεί από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Εν συνεχεία, ως νομοσχέδιο, θα σταλεί προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τεθεί προς συζήτηση αρχές της άλλης εβδομάδος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και εν συνεχεία στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Η ανησυχία για το Ποτάμι

Αν έχει προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης η υπερψήφισή της θεωρείται ευκολότερη, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία νευρικότητα από την προσέγγιση ΝΔ-Ποταμιού, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η Σεβαστουπόλεως ενδέχεται να παίζει «διπλό παιχνίδι».

Προς αναζήτηση των 151

Στην κυβέρνηση εντείνεται η αναζήτηση των 151 βουλευτών που απαιτούνται για την ψήφο εμπιστοσύνης, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται η Κατερίνα Παπακώστα, οι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Κουντουρά) και πιθανόν οι Σπύρος Δανέλλης και Βασίλης Κόκκαλης. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα τυχόν ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα ρευστό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα