Κατρούγκαλος: Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση για την Αγια Σοφιά

Κατρούγκαλος: Προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση για την Αγια Σοφιά
Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή του ιστορικού ναού σε τζαμί συνιστά πολύ μεγάλη πρόκληση.

Την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου προκάλεσε η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αναλυτικά, τόνισε: “Η Αγία Σοφία, πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για εμάς τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών. 

Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα. Ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα