Κατρούγκαλος: Καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων

Discussion on the plenum of the parliament about the new social security reform bill. Athens, on jan. 26, 2016 /        ,  ,  26 , 2016
Discussion on the plenum of the parliament about the new social security reform bill. Athens, on jan. 26, 2016 / , , 26 , 2016 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

“Οι ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών των Ταμείων και η καταλήστευσή τους μέσω του PSI είναι προφανείς” είπε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας

Εστιάζοντας στην προσπάθεια να ρίξει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τις επώδυνες ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Έκανε λόγο για «καταλήστευση» των αποθεματικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση «σαρώνει» τα αποθεματικά όλων των φορέων του Δημοσίου, της Βουλής, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

«Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση» είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Οι ευθύνες για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών των Ταμείων και η καταλήστευσή τους μέσω του PSI είναι προφανείς».

Παραδέχθηκε δε ότι η νέα μεταρρύθμιση φέρνει «τσεκούρι» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου η κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να έχουμε βιώσιμο σύστημα. Υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις» είπε αρχικά, για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή των επικουρικών, που αφορά το 10% των συνταξιούχων».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι δύο:

– Εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε δικαιούχους

– Κοινωνική δικαιοσύνη με πρόνοια για όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η εθνική σύνταξη δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε εγγύηση για το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης. Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για κύρια σύνταξη.

Πέραν αυτού, ο υπουργός υποστήριξε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν και οι αναλογιστικές μελέτες.

Απάντηση Λοβέρδου

Εν τω μεταξύ, με ένα καυστικό tweet απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγη: http://www.aftodioikisi.gr/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συντάξεις
SHARE:

24Media Network