Κατρούγκαλος: Οι ακραίοι της ΝΔ πιέζουν για εγκατάλειψη της σύνθετης ονομασίας

Κατρούγκαλος: Οι ακραίοι της ΝΔ πιέζουν για εγκατάλειψη της σύνθετης ονομασίας
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών "Κύρωση της Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας του Καζαχστάν, αφετέρου" στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε δύο θέσεις στη ΝΔ, μια υπεύθυνη και μια εθνικιστική. Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα στο Σκοπιανό. Καταγγελίες από τη ΝΔ για διεξαγωγή μυστικής διπλωματίας

Σκληρή κριτική στην ακραία πτέρυγα της ΝΔ που πιέζει να εγκαταλειφθεί η εθνική θέση για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλογίζοντας ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις σε μερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε τοποθέτησή του για το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος καταλόγισε στη ΝΔ ότι έχει δύο στάσεις για το Σκοπιανό. Ειδικότερα, χαρακτήρισε «θέση υπευθυνότητας» τη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου που μιλά για σύνθετη ονομασία. Από την άλλη όμως σημείωσε ότι έχει ακούσει – χωρίς να τις κατονομάσει- και ακραίες απόψεις, “ακροδεξιές και εθνικιστικές” από όσους αρνούνται τον πυρήνα της θέσης που εξέφρασαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής και δεν επιθυμούν τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της για το θέμα.

Ο κ. Κατρούγκαλος αντέκρουσε επίσης τον ισχυρισμό ότι τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη για το Σκοπιανό και άρα πρέπει να εγκαταλειφθεί η θέση περί σύνθετης ονομασίας. «Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από το 2008 γιατί το τέλμα δεν βοηθά την προώθηση των εθνικών θέσεων» είπε και εξήγησε ότι σήμερα έχουν αναγνωρίσει περισσότερες χώρες την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της. Κατήγγειλε, δε προσπάθεια «να ψιμυθιαστεί» από τους ακραίους της ΝΔ «μια στροφή εγκατάλειψης της θέσης για τη σύνθετη ονομασία με την επίκληση ότι τώρα τα πράγματα είναι καλύτερη από το 2008».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι σέβεται τις ευαισθησίες του κόσμου που κατέβηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε, όμως, ότι έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν τα συλλαλητήρια σε άλλη γραμμή από την εθνική.

ΝΔ: Διεξάγετε μυστική διπλωματία

Στον αντίποδα ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεξάγει μυστική διπλωματία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Της επέρριψε δε ότι διχάζει το λαό σε μια εθνική υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα