ΚΙΝΑΛ: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα

ΚΙΝΑΛ: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα
Το λογότυπο του Κινήματος Αλλαγής

Στην αυτόνομη πορεία και την πρόταση Γεννηματά για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΚΙΝΑΛ επιμένουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνοντας την αντίθεση τους σε δεξιές πολιτικές από όπου και εάν προέρχονται και απορρίπτοντας την κατηγορία για επικείμενη συνεργασία με τη δεξιά.

Την ανάγκη εκλογών το συντομότερο ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας στην στρατηγική της αυτόνομης πορείας (την οποία επαναβεβαίωσε χθες η εκτελεστική γραμματεία του Κινήματος) και δηλώνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα έχουν την ευθύνη εάν μείνει ακυβέρνητη η χώρα.

Η ηγεσία του Κινήματος θεωρεί ότι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΚΙΝΑΛ έφερε σε δύσκολη θέση και αμηχανία Μαξίμου και Μοσχάτο, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν δύο ημέρες για να υπάρξει αντίδραση.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη καλούσαν μάλιστα το Νίκο Παππά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και τη Ντόρα Μπακογιάννη από πλευράς ΝΔ να απαντήσουν πως θα κυβερνηθεί την επόμενη ημέρα η χώρα.

“Δε θα είμαστε εμείς ένα συμπλήρωμα για τα κουκιά. Εάν η χώρα μείνει ακυβέρνητη δεν θα έχει ευθύνη το ΚΙΝΑΛ” προσέθεταν οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας μάλιστα με νόημα πως θα μπορούσαν ακόμη και να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ να γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη αρνούνται ταυτόχρονα πεισμονως να απαντήσουν στις εκατέρωθεν προσκλήσεις για συνεργασία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, σημειώνοντας και προς όσους στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος κοιτάνε προς μια πλευρά πως : ” Τη λύση θα τη δώσει ο λαός. Είναι λάθος να λες από τώρα με ποιον είσαι. Είμαστε με το ΚΙΝΑΛ”.

Βεβαίως η ισορροπία της περίφημης αυτόνομης πορείας δεν είναι εύκολο πράγμα , ειδικά καθώς υπάρχουν στο εσωτερικό του Κινήματος φωνές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επικαλούνται την ιδεολογική αντίθεση της Σοσιαλδημοκρατίας σε δεξιές πολιτικές, κατηγορώντας όμως και το ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές ακριβώς εφαρμόζει.

“Αυτόνομη πορεία απέναντι σε δεξιές και συντηρητικές πολιτικές από όπου κι αν προέρχονται”, είναι το “σύνθημα”, με το ΚΙΝΑΛ να επικαλείται τις δηλώσεις της Κατερίνας Παπακώστα πως ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει κεντροδεξιες πολιτικές.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το χαλί στη ΝΔ” υποστηρίζουν μαλιστα και χαρακτηρίζουν υποκριτική την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ πως το ΚΙΝΑΛ θα πάει με την δεξιά. Επιστρέφουν δε την κατηγορία επιτιθέμενο στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία με ΑΝΕΛ: “

Θεωρούμε προτάσεις για αντιδεξιο μέτωπο από αυτούς που συνεργάζονται με τη δεξιά τουλάχιστον προβοκάτορικες”.

Οι ίδιες πηγές πάντως τονίζουν οτι ΝΔ δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση καθώς ποτέ κρίση δεν αντιμετωπίστηκε με δεξιές πολιτικές.

“Ως σοσιαλιστικό κίνημα θέλουμε ισορροπία αγοράς και κράτους

Επίσης θέλουμε κοινωνικό κράτος που δεν το βλέπουμε στο πρόγραμμα της δεξιάς. Μια αριστερή κυβέρνηση θα στήριζε το σύστημα υγείας, αυτό ομως δεν συμβαίνει ούτε σήμερα”, λένε , θέλοντας να βγουν έξω αριστερών και στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν εμπιστευόμαστε τη δεξιά. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε το ΣΥΡΙΖΑ”, καταλήγουν.

Η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι υποπτεύεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να μπει σε μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας όπως προτείνει η κ.Γεννηματα ώστε από την αντιπολίτευση να πετροβολει για εφαρμογή πολιτικών που ο ίδιος κατά το ΚΙΝΑΛ θα έχει δρομολογήσει.

“Η χώρα πρέπει να αλλάξει πολιτική κανείς δεν έχει δικαίωμα να στήσει ένα νέο αντιμνημόνιακο αγωνα και να πάει τη χώρα πίσω”, λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως από την Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να μπαίνουν σε συζήτηση για στόχους ως προς το ποσοστό στις εκλογές σκεπτόμενοι προφανώς ότι όποιος δε βάζει πήχη περνά από πάνω.

Όποιος βάζει νούμερα δε ζητά ισχυρή πολιτική εντολή. Οταν θες πρωταγωνιστικό ρόλο δε βάζεις ούτε κατωφλι ούτε ταβάνι”, λένε χαρακτηριστικά.

Τέλος οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η κ. Γεννηματα με τη δήλωση μετά τη συνάντηση με την Ένωση Τραπεζών πως η χώρα δε μπορεί να χάσει άλλο χρόνο, “έδειξε” αίτημα εκλογές, καθώς κατά το ΚΙΝΑΛ ήταν φενάκη η έξοδος και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα