ΚΚΕ για Σκόπια: Προέχει η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και η αλλαγή του συντάγματος

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός το ΚΚΕ σημειώνει ότι το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις, χωρίς “ήξεις- αφήξεις”

«Η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγόμενη ΕυρωΑτλαντική ολοκλήρωση στα δυτικά Βαλκάνια και την χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής» εκτιμά, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφερόμενο στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-FYROM στο Νταβός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ «η αλήθεια που έκρυψαν από τους λαούς και κατά τη χθεσινή συνάντηση, τόσο ο κ. Τσίπρας , όσο και ο κ. Ζάεφ» είναι ότι «μέσα σε αυτή την διαδικασία συναντιέται ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός, ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λαούς της περιοχής για πολλά χρόνια, προωθούνται σχεδιασμοί μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και τροφοδοτούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, που οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή».

ADVERTISING

Συνεχίζοντας το ΚΚΕ εκτιμά ότι «ο κ. Τσίπρας έκρυψε ότι οι εθνικισμοί που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τους λαούς των Βαλκανίων υποκινήθηκαν απ’ τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των οποίων έχει αναλάβει, ως σημαιοφόρος, να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και δηλώνει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τεκμηριώνει τη θέση της περί δύναμης “σταθερότητας και ασφάλειας” προς όφελος των λαών, αλλά η βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η διάθεση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, μαρτυρούν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους και επεμβάσεις».

Τέλος, το ΚΚΕ «καλεί το λαό και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των ξένων στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή» υπογραμμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, τη ρητή διατήρηση των συνόρων και την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων».

Αναφορικά με τη συζήτηση για το όνομα, το ΚΚΕ, πιστεύει ότι «το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς “ήξεις- αφήξεις”».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εξελίξεις για το Σκοπιανό στο Νταβός: Ο Ζάεφ μετονομάζει το αεροδρόμιο και την εθνική από 'Μέγας Αλέξανδρος'

Νίμιτς: Στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, στα Σκόπια στις 31

Τσίπρας προς Ζάεφ: Πες την αλήθεια στο λαό σου

SHARE:

24Media Network