Κολλέγιο Αθηνών: Κάλυψη – απόκρυψη από την Κεραμέως για τον κανονισμό περί σεξουαλικής παρενόχλησης

Κολλέγιο Αθηνών: Κάλυψη – απόκρυψη από την Κεραμέως για τον κανονισμό περί σεξουαλικής παρενόχλησης
Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών που εντόπισε ο Συνήγορος του Πολίτη. Σκουρλέτης: "Χλιαρή και εκπρόθεσμη απάντηση, η οποία ουδόλως λύνει το θέμα".

Προκλητική κάλυψη στην πρακτική του Κολλεγίου Αθηνών να αγνοήσει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που εντόπισε «διάθεση συγκάλυψης» σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες, με αφορμή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του εκπαιδευτηρίου παρέχει το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό προκύπτει από την (εκπρόθεσμη) απάντηση του υπουργείου, σε ερώτηση που κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με το θέμα και εντόπισε ζητήματα «μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία». Ανάμεσά τους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και οι τομεάρχες Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.

Μάλιστα σημειώνεται η ερώτηση απευθύνονταν προσωπικά στην Νίκη Κεραμέως. Προφανώς λόγω της σημασίας του ζητήματος στο πλαίσιο της ευρύτερης συγκυρίας όπου τα θέματα της νομικής θωράκισης έναντι της σεξουαλικής παρενόχλησης αναδεικνύονται σε σημαντικό κοινωνικό ζητούμενο. Παρόλα αυτά η υπουργός δεν είχε το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την ευθύνη της απάντησης. Αντιθέτως ακολούθησε την πρακτική της ανάθεσης του θέματος σε υφυπουργό και έτσι την απάντηση υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Στην απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, εξαντλούνται οι διοικητικού χαρακτήρα δικαιολογίες προκειμένου να μην υπάρξει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται και θέτουν το υπουργείο προ των ευθυνών του.

Αναφέρεται ότι «η εποπτεία των Ιδιωτικών Σχολείων ασκείται από τις οικείες περιφερειακές υπηρεσίες (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.682/1977 (ΦΕΚ 244 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Αναφορικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4713/2020, κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει έγγραφο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ρυθμίζει την εσωτερική οργάνωση του σχολείου, τους όρους και τη διαδικασία υπό τους οποίους γίνονται δεκτοί και φοιτούν στο σχολείο οι μαθητές, καθώς και τις υποχρεώσεις των μαθητών και των γονέων ή κηδεμόνων αυτών. Διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός κοινοποιείται από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τον αναπέμψει μόνον σε περίπτωση αντίθεσης συγκεκριμένου όρου του Κανονισμού προς ρητή διάταξη νόμου. Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. Ε.Π. 670/14-06-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Κολλεγίου Αθηνών για το σχολικό έτος 2021-2022 κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία με αρ. πρωτ. 6494/22-06-2021».

Στην συνέχεια το υπουργείο Παιδείας επικαλείται ότι «στο ανωτέρω έγγραφο της Διεύθυνσης ΔΕ Β΄ Αθήνας σημειώνεται ότι ο στην εν θέματι ερώτηση αναφερόμενος «Κανονισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Περιστατικών Παρενόχλησης και Σεξουαλικής Παρενόχλησης» δεν περιλαμβάνεται στον προαναφερθέντα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Κολλεγίου. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν προβλέπονται εκ του Νόμου οδηγίες για τη σύνταξη «Κανονισμού Πρόληψης» στα σχολεία ή υποχρέωση για υποβολή και έλεγχό τους από την εποπτεύουσα αρχή». Μάλιστα προστίθεται πως «εν προκειμένω, στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 186/20-6-2022 έγγραφο του Κολλεγίου Αθηνών, που απεστάλη ως απάντηση στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 669/14-6-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, αναφέρεται ρητά ότι ο «Κανονισμός Πρόληψης» του Κολλεγίου Αθηνών δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού του σχολείου, ο οποίος έχει κοινοποιηθεί στην Διεύθυνση ΔΕ Β΄ Αθήνας. Συνιστά πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στις 2 σχολικές μονάδες του, με σκοπό να εκπαιδεύσει το σύνολο της σχολικής του κοινότητας στην αναγνώριση, πρόληψη, καταγγελία και αντιμετώπιση κάθε μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης».

Επίσης στην έγγραφη απάντηση του υπουργείου γίνεται σαφής προσπάθεια να υποβαθμιστεί η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «στο υπ’ αριθμ. Ε.Π. 186/20-6-2022 έγγραφο υπογραμμίζεται ότι λαμβανομένων υπ’ όψιν των προβληματισμών που επισημάνθηκαν στο ΕΕΙ από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο εν λόγω κανονισμός βρίσκεται ήδη υπό διαδικασία βελτίωσης. Τέλος, επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κάθε ιδιωτικού σχολείου ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης».

Σκουρλέτης: Το υπουργείο Παιδείας δεν λύνει το πρόβλημα

Για «χλιάρη» απάντηση που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα κάνει λόγο σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, που ήταν και επικεφαλής της πρωτοβουλίας των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να κατατεθεί ερώτηση στην Βουλή.

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «χρειάστηκαν 10 μέρες από την προηγούμενη δήλωση για το «σιωπητήριο» της Υπουργού Παιδείας σχετικά με το μείζον ζήτημα που προέκυψε από τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τον «Κανονισμό πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης 2021-2022» του Κολλεγίου Αθηνών να υπάρξει τελικά μια χλιαρή και εκπρόθεσμη απάντηση, η οποία ουδόλως λύνει το θέμα».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει πως «η Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κατόπιν ελέγχου, γνωμοδότησε ότι κάποια τμήματα του Κανονισμού μπορεί να εκληφθούν ως «διάθεση συγκάλυψης και μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία», η πρόβλεψη για γραπτή κατάθεση εκ μέρους του θύματος δεν συνάδει με τα ισχύοντα σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου συμβάλλει στην επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση ενώ, σε συνδυασμό με τις διατυπώσεις για τις συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας που δεν θα αποδειχθεί, είναι πιθανό να λειτουργήσει ως απειλή, αποθαρρυντικά για μαθητή/τρια που έχει δεχθεί παρενόχληση».

Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

Στην συνέχεια αναλύει την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε κάθε σημείο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως:

1ον: Ότι πράγματι ο συγκεκριμένος Κανονισμός ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο Διευθυντή Εκπαίδευσης, αφού αποδέχεται τη θέση του Κολλεγίου ότι ο Κανονισμός αυτός δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού.

2ον: Ότι μετά τη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη και αφού προηγήθηκε η ερώτησή μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (σε συνέχεια σχετικού ρεπορτάζ του NEWS247) το Υπουργείο Παιδείας απευθύνθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών και ενημερώθηκε ότι ο Κανονισμός είναι σε διαδικασία «βελτίωσης». Και πάλι, όμως, χωρίς να τον ελέγξει αρμόδιο κρατικό όργανο αφού το Υπουργείο αποδέχεται ότι δεν αποτελεί μέρος του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

3ον: Ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξη στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κάθε ιδιωτικού σχολείου ζητημάτων που αφορούν στην πρόληψη και διαχείριση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό, μίας ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης δηλαδή, ο Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνει ότι «τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία ουδόλως λύνει το πρόβλημα. Η νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνίσταται σε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι Εσωτερικοί Κανονισμοί Λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα συντάσσονται και θα εγκρίνονται με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ο νόμος ορίζει για τα δημόσια σχολεία, (ήτοι με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με τη συμμετοχή των μαθητών) προκειμένου να διασφαλίζεται απόλυτα η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και η εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Η διαφοροποίηση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι παντελώς αναιτιολόγητη και δημιουργεί εύλογες απορίες στη σχολική κοινότητα».

Με βάση τα παραπάνω ο Πάνος Σκουρλέτης ζητά από το υπουργείο Παιδείας «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και λαμβάνοντας και να προβεί στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας διασφαλίζοντας ότι Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν μείζονα ζητήματα, μεταξύ των οποίων πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης, θα ελέγχονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και θα εγκρίνονται αρμοδίως καταργώντας κάθε παντελώς αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολικών μονάδων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα