Κομματικά κριτήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις καταγγέλλει η ΝΔ- Ερώτηση Κικίλια σε Αποστολάκη

Ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλιας
Ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Β. Κικίλιας EUROKINISSI

Για απόπειρα κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση και ζητά απαντήσεις για τους λόγους αποστράτευσης ικανών αξιωματικών

Ερώτηση προς το νέο υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις κατέθεσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, καταγγέλλοντας κομματικά κριτήρια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αναδείξει κεντρικά το ζήτημα,κάνοντας λόγο για απόπειρα κομματικοποίησης του κράτους. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες καταγγελίες για κομματικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει κάνει και ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η ΝΔ δεν έχει προφανώς καμία διάθεση να αφήσει το κοινό των ένστολων στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αλλά θέλει να τους στείλει μήνυμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα τους προστατέψει.

“Μετά τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη Δημόσια Διοίκηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Και μάλιστα λίγους, μόλις, μήνες πριν το τέλος της, σε μια προφανή προσπάθεια να διαμορφώσει τετελεσμένα” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η ΝΔ και προσθέτει:

“Η αποστράτευση ικανών αξιωματικών με σπουδαία εκπαίδευση και υψηλό κύρος πλήττει τις Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά σε μια ευαίσθητη περίοδο για την πατρίδα μας”.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης Κικίλια

ΠΡΟΣ:Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη

ΚΟΙΝ: Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Ρήγα

ΘΕΜΑ:Κρίσεις της Ανώτατης Ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ)

Κύριε Υπουργέ,

Στις πρόσφατες κρίσεις της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

-Αποστρατεύτηκαν ικανότατα και άξια στελέχη, η εμπειρία των οποίων είναι απαραίτητη στις σημερινές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας.

-Τα κριτήρια επιλογής δεν ήταν αμιγώς αξιοκρατικά και σύμφωνα με τη στρατιωτική δεοντολογία, αλλά υπερίσχυσαν τα αντίστοιχα κομματικά κριτήρια και η ανάδειξη των ημετέρων στελεχών που «αποδέχονται» τις πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης, ειδικά στα εθνικά θέματα, όπως π.χ η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών.

-Διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη συνέχεια των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, με κομματικά χαρακτηριστικά και ανέλιξη των «ημετέρων» στελεχών, διαδικασία η οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη στην ομαλή λειτουργία των ΕΔ.

-Δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη η δήλωση σας για υπερκομματική προσέγγιση στην εκτέλεση των καθηκόντων σας, ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά προτιμήσατε την άσκηση τους σύμφωνα με τις πολιτικές επιλογές της «αριστερής» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή, η αξιοκρατία θα πρέπει διαχρονικά να αποτελεί το θεμέλιο λίθο στις κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθόσον το προσωπικό και το ηθικό του, αποτελούν τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος τους,

Επειδή κρίνεται ως απαγορευτική, η κομματική προσέγγιση στην επιλογή της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1.Οι πρόσφατες κρίσεις για την επιλογή της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ήταν δικής σας εισήγησης;

2.Εάν ναι, η εισήγησή σας έγινε με αμιγώς στρατιωτικά κριτήρια ή είχε και κομματικά χαρακτηριστικά, κυρίως αυτά της αποδοχής των κυβερνητικών θέσεων στα εθνικά θέματα;

3.Εάν όχι, με ποιου οργάνου την εισήγηση έγιναν;

4.Έχετε αναλογιστεί και προσμετρήσει τη ζημιά που προξενείτε στο ηθικό των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όταν η πολιτική τους ηγεσία στέλνει το μήνυμα ότι η ιεραρχική ανέλιξη εξαρτάται από τις κομματικές τους προτιμήσεις και όχι από την στρατιωτική τους αξία και ικανότητα;

Ο ερωτών βουλευτής

Βασίλειος Κικίλιας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE: