Κωνσταντινόπουλος καλεί Τσίπρα για τα κονδύλια ΕΣΠΑ: Επικίνδυνη παροχολογία ΣΥΡΙΖΑ

79η ΔΕΘ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
79η ΔΕΘ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ MOTIONTEAM

Για κακούς συμβούλους στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Να ενημερώσει προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πρότεινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με αφορμή εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το κοινωνικό πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας για δύο χρόνια και τη χρηματοδότησή του με 3 δισ. ευρώ από ανακατανομή των κονδυλίων ΕΣΠΑ (1,5 δισ. από το ΕΣΠΑ 2007- 2013 και 1,5 δισ. από το νέο, ΕΣΠΑ 2014- 20).

Ο υφυπουργός συγκεκριμένα δήλωσε:

«Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κακούς συμβούλους με άγνοια σε θέματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει σοβαρότερη διάσταση: Είναι μία επικίνδυνη παροχολογία για την ίδια τη χώρα και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που γίνεται στην πλάτη των… ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν και οι σύμβουλοί του, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι όσον αφορά το παλαιό ΕΣΠΑ 2007- 2013, όλα μα όλα τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί και υλοποιούνται από τις 13 Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία, με κονδύλια που έχουν πια νομικές δεσμεύσεις και συνιστούν υποχρεώσεις της χώρας , με τελική καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/2015.

Εμείς στο υπουργείο είμαστε περήφανοι για αυτό το αποτέλεσμα και εκείνο που προσπαθούμε είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα, λόγω χρόνο-καθυστερήσεων και εμποδίων. Αναρωτιέμαι λοιπόν, από πού θα προκύψει αυτό το 1,5 δισ.; Μήπως από ενδεχόμενη απένταξη έργων, από πχ τα ΠΕΠ των Περιφερειών όπως του ΠΕΠ Αττικής που διαχειρίζεται πια η κ. Δούρου;

Νομίζω ότι ακόμα και ο …θυρωρός στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζει ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει αφού προϋποθέτει, πισωγυρίσματα, επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και επανασυμβασιοποίηση… για έργα που λήγουν σε 15 μήνες! Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τις συμβάσεις που θα απενταχθούν; Μήπως ο ελληνικός λαός;

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 και το άλλο 1,5 δισ. του κ. Τσίπρα που θα …προκύψει από ανακατανομή των πόρων του, θα ήθελα να πληροφορήσω τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι ήδη εδώ και 3 μήνες έχουν εγκριθεί μετά από δική μας πρωτοβουλία- πρόταση και σκληρή διαπραγμάτευση για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από την ΕΕ και ήδη υλοποιούνται, κονδύλια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας: 180 εκατ. για νέους ανέργους, 125 εκατ. για Βρεφονηπιακούς σταθμούς, 112 εκατ. για ανέργους ηλικιών 30-66 και 200 εκατ. για κοινωφελή εργασία.

Τέλος, από τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί βάσει του σχεδιασμού μας, 365 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, που αφορούν αποκλειστικά την πλήρη κάλυψη θέσεων παιδιών στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network