Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις φυλακές τύπου Γ. 'Η κυβέρνηση μιλάει με τρομοκράτες' λέει η Ντ. Μπακογιάννη

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις φυλακές τύπου Γ. 'Η κυβέρνηση μιλάει με τρομοκράτες' λέει η Ντ. Μπακογιάννη

Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή οι διατάξεις για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Λέβα μετά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο Λαμίας - Τι συζήτησε με τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα. Αντίδραση Ντόρας Μπακογιάννη

Υπό ισχυρή αστυνομική φύλαξη νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λαμίας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Κώστας Γουρνάς που μεταφέρθηκαν εκεί από τις φυλακές Δομοκού μετά την απεργία πείνας την οποία και συνεχίζουν.

Το χώρο όπου νοσηλεύονται οι δύο κρατούμενοι, στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου, επισκέφθηκε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάσω Λέβα, η οποία σε δηλώσεις της στον ραδιοσταθμό starfm στη Λαμία σημείωσε ότι «με αντιμετώπισαν με πολλή ευγένεια και πολιτισμό ομολογώ. Εγώ πήγα με όλη την καλή διάθεση να δω την κατάσταση και να διαβεβαιώσω για δύο πράγματα που είχαμε εξαγγείλει. Για την κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου, για πιο ανθρώπινες συνθήκες» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Τους διαβεβαιώσαμε, είπε η κα Λέβα, "ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε την προοπτική μας. Προκρίνουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τις διατάξεις που περιέχονται σε αυτό. Απλά μας είπαν ότι περιμένουν να κατατεθεί. Αυτή ήταν η τελευταία συζήτηση που είχαμε μαζί. Εμείς προτιθέμεθα Τρίτη ή Τέταρτη να κατατεθεί στις Επιτροπές".

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνομιλία της με τον Δ. Κουφοντίνα η κα Λέβα, σημείωσε:

"του είπα ακριβώς ποια είναι η προοπτική μας. Μου είπε ότι συμφωνώ αλλά πρέπει να συνεχίσω μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο…». Η κα Λέβα συμπλήρωσε ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι μπορείς να το κάνεις ή ότι δεν μπορείς να το κάνεις. Επίσης δικαίωμα του καθενός είναι να επιλέγει τον τρόπο που θα διεκδικήσει μια πιο ποιοτική ζωή όπου κι αν βρίσκεται…».

Σε σχέση με την κατάσταση της υγείας τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα δήλωσε ότι «εγώ την είδα την κατάσταση της υγείας τους καλή. Οι γιατροί μου είπαν ότι είναι καταβεβλημένοι αλλά δεν κινδυνεύουν…» ενώ σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στα δύο κελιά-θαλάμους που υπάρχουν στο νοσοκομείο της Λαμίας και στα οποία φιλοξενούνται δήλωσε ότι «οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν ό,τι μπορούν. Είναι σαφές ότι κάνουν το καλύτερο».

Ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το αν η κυβέρνηση έχει επαφές με έγκλειστους τρομοκράτες, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Στη συνέχεια, ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία ζητά να ενημερωθεί η Βουλή, αν η κυβέρνηση έχει επαφές με έγκλειστους τρομοκράτες, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Στην ερώτηση της η κ. Μπακογιάννη υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι, «η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα, επισκέφθηκε τις φυλακές Δομοκού και το Νοσοκομείο Λαμίας για να συναντήσει το Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλους έγκλειστους τρομοκράτες, να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'».

«Διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους τρομοκράτες προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της και να χαράξει την πολιτική της στα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη;» ρωτά χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Οι βουλευτές μπορούν να επισκέπτονται τις φυλακές

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την επίσκεψη βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές Δομοκού, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι φυλακές δεν εξαιρούνται από τη δυνατότητα των βουλευτών να επισκέπτονται και να ελέγχουν δημόσιες υπηρεσίες και να συνομιλούν με υπαλλήλους και πολίτες.

Ειδικότερα, στη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τα θεσμικά της όργανα» και επισημαίνεται πως «οι βουλευτές έχουν ξεχωριστό θεσμικό ρόλο, που καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», σημειώνοντας ότι «η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς».

Οι βουλευτές «για την άσκηση των καθηκόντων τού κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες και οι φυλακές δεν εξαιρούνται», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «ρητά προβλέπεται στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα η δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές από εκπροσώπους του κοινοβουλίου και του Συνηγόρου του Πολίτη».

Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο των φυλακών, καταλήγει η ανακοίνωση, «καθορίζεται από τις ήδη εξαγγελμένες αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαφάνειας στην ποινική καταστολή».

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κ. Μπακογιάννη αφού αναφέρει ότι «η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα επισκέφτηκε τις φυλακές Δομοκού και το νοσοκομείο Λαμίας για να συναντήσει το Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλους έγκλειστους τρομοκράτες, να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄», ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο εάν «διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους τρομοκράτες προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της και να χαράξει την πολιτική της στα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη».

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιωτόπουλος κατά απεργών πείνας: Αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές αναρχικοί παίζουν θέατρο

Και με δεξιά και με αριστερά το 'κολαστήριο' παραμένει. Νέες εικόνες ντροπής, σε απεργία πείνας οι ασθενείς

Να σταματήσει η απεργία πείνας ζητά το υπ. Δικαιοσύνης

"Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία" λέει η Αγγελική

Μητέρα Τσάκαλου: Έχω δυο παιδιά στη φυλακή. Δεν θα μπορούσα να τους κλείσω την πόρτα

SHARE:

24Media Network