Κόντρες στη Βουλή: Επίθεση Μανιάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. "Καταψηφίσατε τροπολογία που θα έδινε φθηνό ρεύμα στους αγρότες"

Κόντρες στη Βουλή: Επίθεση Μανιάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. "Καταψηφίσατε τροπολογία που θα έδινε φθηνό ρεύμα στους αγρότες"
MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: Επίθεση του υπουργού Ενέργειας Γ. Μανιάτη κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταψηφίσατε την τροπολογία που θα έδινε φθηνό ρεύμα στους αγρότες». Διαμαρτυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με μια επιθετική, κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομιλία, τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης στην συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκαλώντας μια εξαιρετικά φορτισμένη απόκριση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση.

Ο κος Μανιάτης χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ «αμηχανία να αρθρώσει προγραμματικό λόγο» και θεώρησε πως οι αξιώσεις της αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, συνιστούν «ύβρη για τη Δημοκρατία». «Από πού προκύπτει ότι επειδή παρεμβλήθηκε μια ευρωεκλογική αναμέτρηση, η Βουλή είναι μη νομιμοποιημένη - και μάλιστα να το ισχυρίζεται αυτό το κόμμα που πήρε 20% στις Ευρωεκλογές; Πώς αρμόζει αυτό με μια ηθική της Αριστεράς;» αναρωτήθηκε ο κος Μανιάτης, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, ακόμα και τα φιλολαϊκά.

Σχετικά ο κος Μανιάτης επεσήμανε πως ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε στη ΔΕΘ ένα μέτρο που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση («δεν κόβεται το ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου»), ενώ και η εξαγγελία του κου Τσίπρα για δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς οικογένειες, κοστολογήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ στα 59 εκ. ευρώ, την ώρα που οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών την κοστολόγησαν στα 260 εκ. . «Αυτά τα 260 εκ. ευρώ, ποιος θα τα πληρώσει;» αναρωτήθηκε ο κος Μανιάτης.

Ακόμα περισσότερο, ο κος Μανιάτης στηλίτευσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση τριών συμβάσεων για τα πετρέλαια, που υπογράφησαν κατόπιν διαγωνισμών «που έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και ελέγχθησαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με προεκτιμώμενα έσοδα 15 δισ. ευρώ και 3000 νέες θέσεις εργασίας. Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, κι εσείς το καταψηφίσατε. Είναι προοδευτικό και φιλολαϊκό αυτό; Ζητήσατε μάλιστα να ακυρώσουμε και το διεθνή διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που έχουμε ήδη προκηρύξει, και τα έσοδα του οποίου θα πάνε στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Γιατί; Έχετε από πουθενά αλλού να πάρετε λεφτά για το Ασφαλιστικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ο κος Μανιάτης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καταψήφισε τον συμψηφισμό παραγώμενης και καταναλώμενης ενέργειας που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, «την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών στενάζουν κάτω απ' το ενεργειακό κόστος», όπως επίσης και την τροπολογία για έκπτωση στα τιμολόγια 3000 δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.

- «Τους δίνουμε φθηνότερα τιμολόγια κι εσείς το αρνείστε!» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο κος Μανιάτης.

- «Μην λέτε ανακρίβειες! Το έχουμε υπερψηφίσει!» αποκρίθηκαν ενοχλημένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

- «Θα το δούμε στα πρακτικά» επανήλθε ο υπουργός.

Εμφανώς φορτισμένος, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έλαβε το λόγο στη συνέχεια, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί στον προεδρεύοντα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη για το «πολιτικό στήσιμο της συζήτησης».

«Έχει δοθεί να μιλήσουν εννέα υπουργοί - και όλο το απόγευμα έχει δοθεί ο λόγος στο ΣΥΡΙΖΑ μονάχα μία φορά. Εδώ μέσα δεν είμαστε για να υφιστάμεθα την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ακούμε το κατηγορητήριο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορούμε να απαντήσουμε!» διαμαρτυρήθηκε ο Ν. Βούτσης.

- «Ο Κανονισμός της Βουλής, δυστυχώς δίνει κάποιες δυνατότητες στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και στους υπουργούς» αποκρίθηκε ο Χ. Μαρκογιαννάκης. «Τι θέλετε να κάνω; Να αλλάξω τον Κανονισμό;»

Δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για τη μετά το μνημόνιο εποχή, υποστήριξε ο Ν. Τσούκαλης, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το χρέος                                

Έλλειμμα κυβερνητικού σχεδίου για τη μετά μνημόνιο εποχή αλλά και έλλειμμα πρωτοβουλιών για εθνική συνεννόηση για το χρέος, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Όπως είπε, τα περισσότερα από αυτά που ακούμε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ουσιαστικά είναι ένα ψυχολογικό μασάζ, «προσπαθούν με μαλάξεις να βελτιώσουν την ψυχολογία των πολιτών, λες και οι πολίτες δεν βιώνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση και η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται πλέον τις εξελίξεις». «Νομίζουν ότι με μια ψευδαίσθηση ψυχολογικής τόνωσης μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μέγγενη, από το τέλμα μέσα στο οποίο βρισκόμαστε και στο οποίο βουλιάζουμε ακόμα περισσότερο με κάθε κίνηση που κάνουμε» τόνισε.

«Παρότι και ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Βορίδης ουσιαστικά διακηρύσσουν το τέλος των μνημονίων, ότι στο τέλος του χρόνου, από 1 Ιανουαρίου του 2015, πρέπει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις, να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τέτοιο σχέδιο ανασυγκρότησης δεν υπάρχει» παρατήρησε ο κ. Τσούκαλης.

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε την έκπληξή του ότι ενώ όλοι ομνύουν στην εθνική συνεννόηση για το χρέος, κανένας δεν παίρνει την πρωτοβουλία για τη συνεννόηση αυτή. «Είναι απίστευτο. Δεν παίρνει κανένας την πρωτοβουλία. Να γίνει συζήτηση, να διαφωνήσουμε, αλλά όμως να γίνει συζήτηση» είπε και καταλήγοντας επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πηγή φωτογραφίας: sooc.photos

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
SHARE:

24Media Network