Κοτζιάς: Αθλιότητες και πληρωμένα δημοσιεύματα

Συνάντηση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με ΥΠΕΞ Γερμανίας, F.W. Steinmeier, Αθήνα 4 Δεκεμβρίου 2016 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με ΥΠΕΞ Γερμανίας, F.W. Steinmeier, Αθήνα 4 Δεκεμβρίου 2016 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε στα περί μη συμμετοχής του στην επόμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό και επεσήμανε το προκλητικό ύφος με το οποίο η τουρκική πλευρά λειτούργησε στη Γενεύη

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε το προκλητικό ύφος με το οποίο η τουρκική αντιπροσωπεία συμπεριφέρθηκε κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης και ειδικότερα, το ύφος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έναντι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Προσέθεσε, δε, ότι το ύφος αυτό δεν συνάδει με την «κουλτούρα του συμβιβασμού», η οποία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς, δε, κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο σχετικά με δημοσιεύματα περί μη συμμετοχής του στην επόμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί «είναι αθλιότητες και πληρωμένα δημοσιεύματα βρώμικου Τύπου».

Τετ α τετ με Τζόνσον

Στο πλαίσιο των εργασιών του σημερινού Συμβουλίου, ο Ν. Κοτζιάς είχε, επίσης, διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και η διαδικασία της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.

"Κουβεντιάσαμε για το τι συνέβη στη Γενεύη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να συνεχιστεί η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά -κατά τη γνώμη μας παράνομα,- δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης.

Εξάλλου, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην υπαρξιακή κρίση της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα προβλήματα που εκδηλώνονται στην περιοχή της.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με το επιτελείο του νέου Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να κατανοήσει πώς σκεφτόμαστε» και εκτίμησε, ότι από ευρωπαϊκής πλευράς «θα πρέπει να προλάβουμε να τους εξηγήσουμε, δίχως να τηρούμε αποστάσεις με κίνδυνο να χάσουμε τελικά τις επαφές μας». 

Ενόψει των επικείμενων συνομιλιών στην Αστάνα για τη Συρία, όπου θα συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη σημερινή του παρέμβαση παρατήρησε ότι στη συνάντηση αυτή δεν έχει προσκληθεί, εκτός από την Ευρώπη ούτε και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που θα γίνει συζήτηση για τη Συρία χωρίς την παρουσία των δύο τελευταίων και πως το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρώπης με τα αραβικά κράτη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο εκτιμώντας ότι βασικό πρόβλημα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση γεύματος με την Αίγυπτο, το οποίο θα επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό και ιδίως, στη σημασία της συγκεκριμένης χώρας ως προς τη διαχείριση των μεικτών μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάιναμάιερ, τονίζοντας την καθοριστική συνεισφορά του για τη βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης και τον θετικό ρόλο που αυτός διαδραμάτισε για τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντάνιελ Μίτοφ, για την άριστη συνεργασία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ και Τραμπ για το Κυπριακό

Χριστοδουλίδης: Απολύτως κανένα πρόβλημα ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα

Κοτζιάς: "Κάποιοι θεωρούν επιτυχία να είχαμε παραδοθεί στους Τούρκους"

SHARE:

24Media Network