Κοτζιάς: Πήραμε το όνομα που πάλεψε η κυβέρνηση Καραμανλή

Κοτζιάς: Πήραμε το όνομα που πάλεψε η κυβέρνηση Καραμανλή
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην Συμφωνία "παρά τις απειλές ότι θα πέσει η κυβέρνηση", σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

“Κοιτάμε το μέλλον, είστε παγιδευμένοι στο παρελθόν, είστε οπαδοί της αδράνειας» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών «ό,τι αιτήματα είχατε, τα ικανοποιήσαμε».

Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην Συμφωνία «παρά τις απειλές ότι θα πέσει η κυβέρνηση», σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που, σύμφωνα με μαρτυρίες, έκανε πίσω όταν βουλευτές της ΝΔ απείλησαν να τον ρίξουν. Ο Ν. Κοτζιάς είχε αντιπαράθεση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλυσαν το Μακεδονικό.

Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι «πήραμε το όνομα που πάλεψε η κυβέρνηση Καραμανλή», δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Την παραδοχή της γειτονικής χώρας ότι οι κάτοικοί της είναι Σλάβοι και μιλούν σλαβική γλώσσα, ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Μακεδονικό πολιτισμό, αλλά και τις αλλαγές ονομάτων στο αεροδρόμιο, την κεντρική λεωφόρο και την επίλυση του ζητήματος των αγαλμάτων.

“Σας βολεύει η λύση”

Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία παραδέχεται ότι δεν διεκδικεί εδάφη της χώρας μας, κάτι που αποτελεί τον «πυρήνα του αλυτρωτισμού», αλλά κι ότι δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «σας βολεύει η λύση», ενώ απάντησε και στην κριτική για τις υπό αίρεση αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας σχολιάζοντας ότι «επέδειξαν εμπιστοσύνη» κι αναρωτώμενος αν κάναμε εμείς κάτι τέτοιο.

“Μόνο σε σας απευθυνόταν ο Αντ. Σαμαράς”

Ο Ν. Κοτζιάς δεν απέφυγε να σχολιάσει και την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά παρατηρώντας ότι δεν είπε τι έκανε ως πρωθυπουργός για το ζήτημα. «Μόνο σε σας απευθυνόταν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς εκτιμώντας ότι η τοποθέτηση του Αντ. Σαμαρά είχε κυρίως εσωκομματική απεύθυνση.

Ο Ν. Κοτζιάς επέκρινε τον Αντ. Σαμαρά για τα όσα είπε για απόφαση της Ε.Ε. για αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας επί υπουργίας του επισημαίνοντας ότι «όταν έχει την υπογραφή του, λέει «ήταν ένα χαρτάκι».

“Είδα μεγάλες διαδηλώσεις δημοκρατικές, αλλά άκουσα κι αλυτρωτικά συνθήματα”

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «είδα μεγάλες διαδηλώσεις δημοκρατικές, αλλά άκουσα και το σύνθημα «φέρτε τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια». Ο Ν. Κοτζιάς επέκρινε και την χρήση του όρου «απάτρις» από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά παρατηρώντας ότι «αυτό έχουμε να το ακούσουμε εμείς της Αριστεράς από τα Στρατοδικεία».

Ο Ν. Κοτζιάς δεν απέφυγε κριτική και προς την Χρυσή Αυγή υπογραμμίζοντας ότι «όποτε μπορέσανε κι αγγίξανε λίγη εξουσία διαλύσανε ή παραδώσανε Ελληνικά εδάφη και θα μας μιλήσουν για πατριωτισμό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα