Κοτζιάς: Πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού η διατήρηση των εγγυήσεων

ΑΘΗΝΑ-Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε κυπριακή εφημερίδα, ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία

Την εκτίμηση ότι και η Άγκυρα γνωρίζει πλέον πως «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων», διατυπώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού.

Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αναφέρει και προσθέτει ότι η συζήτηση έχει σε ένα βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων, στο τι μπορεί να το ακολουθήσει.

Αξιολογώντας τις συζητήσεις που έχει για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, επισημαίνει πως η Κίνα και η Ρωσία το κατανοούν θετικά, όπως και η Γαλλία. Υπέδειξε ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των βάσεων, «θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτους».

Ο Έλληνας υπουργός απορρίπτει τις όποιες προσπάθειες για συμπερίληψη σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύει πως η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Κύπρος, «έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές/άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία/το Ιράκ».

Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες (με Ισραήλ και Αίγυπτο) είπε πως τώρα υπάρχουν σκέψεις για ανάλογο σχήμα με την Ιορδανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό
SHARE:

24Media Network