Κουμουτσάκος για Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων: “Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της με σεβασμό στο δίκαιο”

Κουμουτσάκος για Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων: “Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της με σεβασμό στο δίκαιο”
Σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπλ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου και της Εθνικής Συντονίστριας για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνης Αγαπηδάκη. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων «τονίζει την υποχρέωση διεθνούς αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες και τις χώρες τους», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτει ότι «η Ελλάδα, σύνορο της Ευρώπης, κάνει το καθήκον της με σεβασμό στο δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εθνική της ασφάλεια».

Το μήνυμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας», σημειώνει σε μήνυμά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Το ελληνικό σύστημα υποδοχής και τα αποθέματα ανθρωπισμού του ελληνικού λαού δοκιμάστηκαν και άντεξαν», υπενθυμίζει το υπουργείο και τονίζει: «Η χώρα μας τηρεί, διαχρονικά, με συνέπεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και “μπολιάζει” στις μεταναστευτικές ροές τον σπόρο της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας. Διασφαλίζει τα δικαιώματα των πραγματικά κατατρεγμένων. Μα, πάνω απ’ όλα, λειτουργεί ως ασπίδα αλληλεγγύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, προσθέτει, «πέραν των υποχρεώσεων, η χώρα μας έχει και δικαιώματα. Να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορα της. Να ορθώνει τείχος ανθρωπιάς απέναντι στην εργαλειοποίηση του πόνου και της δυστυχίας. Να μη δρα με τη λογική του κυνηγημένου, αλλά του ισότιμου συνομιλητή στα διεθνή φόρα».

Σε μια περίοδο διαπραγμάτευσης για τη νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα Μετανάστευσης και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, υπογραμμίζει το υπουργείο, «αυτά θα είναι την επαύριον τα εχέγγυα που θα έχει η χώρα στα χέρια της, προκειμένου να προχωρά ταχύτατα σε διαδικασίες ουσιαστικού διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Προσφέροντας στους πρώτους διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και ένα ασφαλές περιβάλλον, και παράλληλα δείχνοντας στους δεύτερους τον δρόμο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής προς τις χώρες τους. Μια ισορροπημένη, δηλαδή, πολιτική που θωρακίζει θεσμικά το προσφυγικό καθεστώς, αναβαθμίζει τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και εκπέμπει διεθνώς την εικόνα μιας χώρας και κατ’ επέκταση μιας Ευρώπης γενναιόδωρης και προσβάσιμης για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα