Κουμουτσάκος: Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι δεδομένη. Τι ακριβώς θα συζητήσει ο Τσίπρας;

Κουμουτσάκος: Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι δεδομένη. Τι ακριβώς θα συζητήσει ο Τσίπρας;
O τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος eurokinissi

"Ο διάλογος δεν μπορεί να αποδώσει όταν ο ένας έχει το περίστροφο στο τραπέζι" τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις. Η απάντηση κυβερνητικών πηγών με το παράδειγμα Μολυβιάτη.

«Κακά προετοιμασμένη επίσκεψη, με κακούς οιωνούς” χαρακτήρίσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιωργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και τον Αντώνη Φουρλή. Εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι από τη συνάντηση των δύο ηγετών και αναφέρθηκε στη δήλωση Καλίν ότι θα συζητηθούν «η τουρκική μειονότητα της Θράκης», «το Αιγαίο» και «τα νησιά».

«Η δήλωση αυτή αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και κυρίως αυτό που ανησυχεί είναι η δήλωση ότι θα συζητηθεί το θέμα των νησιών. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι επ’αυτού. Η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι δεδομένη. Άρα τί ακριβώς θα συζητήσει ο Τσίπρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος. Κάλεσε την ελληνική πλευρά να απαντήσει επισήμως, ζητώντας τουλάχιστον διευκρινίσεις. 

«Ο διάλογος δεν μπορεί να αποδώσει όταν ο ένας έχει το περίστροφο στο τραπέζι» τόνισε αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις και τη στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε γεφύρι της Άρτας τους δίαυλους επικοινωνίας των δύο χωρών. Αναρωτήθηκε γιατί έχουν διακοπεί οι επαφές σε επίπεδο διερευνητικό και σε επίπεδο γραμματέων.

«Η προηγούμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα άφησε πικρή γεύση και έντονη ανησυχία. Θέλω να ελπίζω ότι η σημερινή δεν θα είναι επιχειρηση δημοσίων σχέσων των δύο ηγετών» συμπλήρωσε αν και είπε ότι δεν είναι αρνητική σε πρώτη φάση η επισκεψη Τσίπρα σε Χάλκη και Αγια Σοφιά.

Για το Κυπριακό σημείωσε ότι συζήτηση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας δεν μπορεί να γίνει, ενώ λείπει ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή η Λευκωσία.

Απάντηση κυβερνητικών πηγών με το παράδειγμα Μολυβιάτη

Κυβερνητικές πηγές πάντως τόνισαν ότι ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε τις δηλώσεις Καλίν όπως ήθελε. Ειδικότερα σημειώνουν: “O Kαλίν δεν “βάζει θέμα νησιών”. Δεν είπε καθεστώς νησιών ούτε Λωζάννη. Eίπε ότι θα συζητηθεί το Aιγαίο και τα νησιά, η ένταση στο Αιγαίο και ειδικά στα νησιά είναι ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Ο κ. Κουμουτσάκος άνοιξε συζήτηση για παραβιάσεις. Yπενθυμίζεται ότι όταν τον Απρίλιο του 2005 είχε γίνει σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια κατά την επίσκεψη Μολυβιάτη στην Τουρκία, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι η επίσκεψη ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα διότι εξασφάλισε  ότι το συμβάν δεν θα εξελιχθεί σε κρίση.

O κ. Μολυβιάτης απαντώντας στις επικρίσεις γιατί δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες με τον κ. Γκιουλ, λόγω του επεισοδίου στα Ίμια, δήλωσε πως “αν είχα φύγει θα επερχόταν ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα είχαμε σοβαρή κρίση, ενώ με τους χειρισμούς που κάναμε εκτονώθηκε ένα επικείμενο επεισόδιο και υπάρχει ηρεμία”. Ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι έγινε διάβημα και όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα