Κουβέλης: Με δικό της ψηφοδέλτιο η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του κόμματος, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του κόμματος, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Από το σινέ Κεραμεικός, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στον τρίτο πόλο που προτείνει, έναν πόλο πραγματικά προοδευτικό. Τι είπε για τις ευρωεκλογές

Από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε τη γραμμή πλεύσης του κόμματος, τονίζοντας ότι ο τρίτος πόλος που προτείνει θα συσπειρώνει "όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες".

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι "ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ή θα δώσει μάχες στο παρόν, σήμερα, που αποφασίζονται τα μείζονα ή θα περιοριστεί στο ρόλο του σχολιαστή του μέλλοντος".

Παράλληλα επισήμανε πως "η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Ισχυρή πολιτικά και κοινωνικά προοδευτική δύναμη σημαίνει δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων σημαίνει σταθεροποίηση για τη χώρα και ακύρωση των διλημμάτων του προωθούμενου νέου διπολισμού".

Πρόσθεσε με έμφαση ότι "αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση με τον συντηρητισμό. Δεν σημαίνει πως θα αγνοούμε ή θα υποστηρίζουμε αντιλαϊκές πολιτικές, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που ποτέ δεν θα έρθει και επαγγελλόμενοι μια μεταμνημονιακή Ελλάδα όπου όλα θα διορθωθούν".

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση. «Προέκυψε διότι η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ» όπως είπε και άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί στον αριστερό λαϊκισμό, που τροφοδοτεί αυταπάτες και αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος και επιδιώκει έναν διαφορετικό δρόμο προοδευτικών λύσεων που δεν είναι εύκολες, αλλά είναι εφικτές κοινωνικά δίκαιες, που δεν αποδομούν την κοινωνία, αντιπαλεύουν τη δημοκρατική συρρίκνωση και εμβαθύνουν τη δημοκρατία οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα κατέβει στις Ευρωεκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο μαζί με όσες δυνάμεις και κινήσεις συμφωνούν στην προοδευτική εξέλιξη της Ευρώπης και πρότεινε το συνέδριό να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα "Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα πετύχει στις εκλογές.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την στάση της Ευρώπης ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο, πως περιείχε ετεροβαρή κοινωνικό επιμερισμό, με λανθασμένες παραδοχές και εσφαλμένο σχεδιασμό ενώ ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

"Ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, με όρους όμως πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς. Απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κρίσης εποχή. Δεν σημαίνει ευκολία δανεισμού και άρα πελατειακές παροχές. Σημαίνει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή και θα περιλαμβάνει τις προαναφερόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής", υποστήριξε ο κ. Κουβέλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network