Κρίσιμες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 5'
Κρίσιμες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω πολιτικής κρίσης και ενόψει της 2ης διάσπασης συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Οι κινήσεις της ηγεσίας, οι δηλώσεις στελεχών και η διακριτή στάση Τεμπονέρα.

Κρίσιμες στιγμές διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού εν μέσω μίας σοβαρής πολιτικής κρίσης συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν σχεδόν αδύνατο να παραβρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση τα στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

Ιδίως μετά την συνεδρίαση 1000 και πλέον στελεχών του χώρου την προηγούμενη Κυριακή. Εκεί όπου διαπιστώθηκε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις «συμβίωσης» με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζονται από τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη.

Οι κινήσεις της ηγεσίας

Αν θελήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει την επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλέσει σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την «πρόταση του προέδρου για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου» φαίνεται να αποτελεί μία επικοινωνιακή προσπάθεια να δείξει πως έχει «την πρωτοβουλία των κινήσεων». Αυτά παρά τα εμφανή σημάδια πως η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται, μάλλον αμήχανη, απέναντι σε μία συνθήκη διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθημερινά καταγράφονται αποχωρήσεις στελεχών, τομέων του κόμματος (π.χ τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) όπως και ολόκληρων οργανώσεων. Αυτά χωρίς να έχει εκδηλωθεί ακόμη πλήρως η αντίδραση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντιπαραβάλλει  ( από την συνήθη οδό των social media και κυρίως για λόγους «ντοπαρίσματος» του πυρήνα των οπαδών της νέας ηγεσίας) αόριστες διαρροές περί «χιλιάδων βιογραφικών επιστημόνων» που κατατίθενται στην διαδικτυακή πλατφόρμα του κόμματος.

Η πραγματικότητα

Στην πραγματικότητα όμως το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ήδη μετά την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας έχει οδηγηθεί σε απονεύρωση του οργανωτικού μηχανισμού του. Μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο όταν θα επιβεβαιωθούν οι οιωνοί της αποχώρησης των «6+6», η οποία θεωρείται βέβαιο πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εσωκομματική «πόλωση φαίνεται να τροφοδοτεί στην παρούσα φάση μια «συσπείρωση» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμαχιών που διαμόρφωσε την εσωκομματική προεκλογική περίοδο. Αποτελεί όμως ερώτημα το αν τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι όταν βρεθεί αντιμέτωπη με την κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Δηλαδή την δημοσκοπική κατάρρευση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η τελευταία μέτρηση τον «θέλει» στην 3η θέση μαζί με το (ανοδικά κινούμενο) ΚΚΕ. Επίσης την απουσία συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης και αφηγήματος, όπως και την προφανή αναγκαιότητα δημιουργίας οργανωτικής υποδομής στον συγκριτικά λίγο χρόνο που απομένει έως τις ευρω-εκλογές.

Όλα τα παραπάνω έρχονται – εμφανώς- σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί ενός κόμματος που θα οδηγούσε, άμεσα, σε ανοδική πορεία τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δε περισσότερο ένα κόμμα που «θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» υπό την ηγεσία του.

«Χρεώσεις»

Είναι εμφανές πως την κατάσταση που έχει δρομολογηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό μέρος των στελεχών το «χρεώνουν» στην σημερινή ηγεσία του. Ακόμη και αν διαφωνούν με κάποιες επιλογές που έχει κάνει έως τώρα η τάση των «6+6».

Είναι χαρακτηριστική η τηλεοπτική δήλωση του πρώην διευθυντή της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Θεοχαρόπουλου ο οποιος σημείωσε πως «όταν υπάρχει τέτοιο κλίμα αποχωρήσεων και υπάρχει περίπτωση τρεις από τους πέντε υποψηφίους προέδρους πριν από λίγο καιρό να μην είναι στο κόμμα το επόμενο διάστημα είναι φανερό ότι υπάρχουν ευθύνες και στην ηγεσία». Έθιξε μάλιστα και την τακτική του Παύλου Πολάκη αναφέροντας πως «αυτό που έκανε  ο Παύλος Πολάκης προς τη Σία Αναγνωστοπούλου ήταν λάθος, να απαντήσεις με προσωπικά στοιχεία σε μια πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι ποτέ δυνατόν».

Αντίστοιχα σε χθεσινό άρθρο του στο News 24/7 o Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα βγει από την κρίση εάν δεν συνδεθεί και με τα όνειρα των Ελλήνων, εκτός από τα προβλήματά τους. Δεν ξέρω όμως πόσοι Έλληνες ονειρεύονται να γυρίσουν σε μια παλιά Ελλάδα, νοικοκυρεμένη, που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης».

Η διακριτή στάση Τεμπονέρα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Διονύση Τεμπονέρα. Ο γνωστός εργατολόγος, τηρεί διακριτή στάση από όλες τις πλευρές. Έχοντας ξεκαθαρίσει πως είναι διατεθειμένος να «δώσει την μάχη του συνεδρίου» όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο».

Μάλιστα σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών σημείωσε πως στις σημερινές συνθήκες «η Πολιτική Γραμματεία, πρέπει να βρίσκεται σε εβδομαδιαία συνεδρίαση και να εκτιμά καθημερινά την κατάσταση, με όρους συμπερίληψης. Θέλουμε να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε. Χρειάζεται σεβασμός στο καταστατικό, ανοχή στη διαφορετική άποψη και κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με σεβασμό. Δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί, αλλά συλλογικές αποφάσεις. Να ενεργοποιήσουμε τη συλλογική μας ευφυΐα. Να απομονωθεί άμεσα ο τοξικός λόγος και να σταματήσει η λογική του «εσωτερικού εχθρού». Επίσης αναφέρει πως «οΣτέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πριν από 2 μήνες προβάλλοντας πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ωστόσο το κόμμα μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση νόμου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα