Κυβέρνηση: Δωρεάν τα rapid test εάν γίνονται σπίτι – Όχι επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Κυβέρνηση: Δωρεάν τα rapid test εάν γίνονται σπίτι – Όχι επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Rapid test για κορονοϊό Eurokinissi

Τα 4 rapid test το μήνα ανά ασφαλισμένο θα είναι δωρεάν, επανέλαβε η Αρ. Πελώνη. Άφησε ανοιχτό για συμβολικό αντίτιμο εάν ο πολίτης θέλει να κάνει το τεστ στο φαρμακείο. Τι είπε για επιστράτευση γιατρών και επίταξη κλινικών.

Δωρεάν θα είναι τα τέσσερα rapid test κορονοϊού ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα, επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα συζητά με τους φαρμακοποιούς για το ενδεχόμενο συμβολικού αντίτιμου εάν ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει το test στο σπίτι και χρειαστεί βοήθεια στο φαρμακείο.

Ταυτόχρονα διαμηνύει ότι εάν οι επιστρατευθέντες γιατροί του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκριθούν, θα υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ πάντως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι τα τέσσερα τεστ το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του θα είναι απολύτως δωρεάν και δεν θα υπάρχει κάποιο αντίτιμο. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και θα ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει κάπο συμβολικό αντίτιμο για του πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια στο φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους το τεστ στο σπίτι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες rapid test που γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ και θα υπάρξει δυνατότητα καταχώρησης των αποτελεσμάτων σε ξεχωριστή πλατφόρμα, οι λεπτομέρειες για την οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα self test στα φαρμακεία απο τις αρχές Απριλίου, διευκρίνισε η κ. Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας με την οικειοθελή παραχώρηση ιδιωτικών κλινικών. Κληθείσα δε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση κρατά covid free τις ιδιωτικές κλινικές, απάντησε: “Φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε τι που κάνει η κυβέρνηση, σε κάθε πρωτοβουλία, έχει να πει ένα όχι. Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές”.

Χαρακτήρισε δε αναγκαία την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ένα μέτρο που όπως είπε ήταν το ύστατο στο πλαισιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας και προειδοποίησε ότι εάν δεν ανταποκριθούν οι επιστρατευθέντες θα υπάρξουν όλες οι συνέπειες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και το νόμο.

Η κ. Πελώνη χαρακτήρισε θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, απευθύνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης έκκληση σε όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές, ενώ επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση αυστηροποιούνται τα πρωτόκολλα για αυστηρό testing όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησε να προκαταλάβει εάν το λιανεμπόριο θα ανοίξει στις 29 Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα, παραπέμποντας για τις σχετικές αποφάσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε εάν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις το Πάσχα. Επανέλαβε όμως επίσης ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο τουρισμός στις 15 Μαϊου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα