Κυβέρνηση: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μάς δικαιώνουν για τα Rafale

Κυβέρνηση: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μάς δικαιώνουν για τα Rafale
INTIME NEWS

Η πολιτική για την ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, δικαιώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Γ. Οικονόμου. Οι φόβοι μήπως η Τουρκία ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας

Στο δίπολο “πατριωτισμός και σταθερότητα” επενδύει η κυβέρνηση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέλοντας να απευθυνθεί τόσο στο δεξιό όσο και στο κεντρώο κοινό.

“Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός”, πρόσθεσε.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας.

“Στο διάστημα που πέρασε, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Σαουδική Αραβία.

Στο ίδιο αυτό διάστημα έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο”, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η κυβέρνηση, με σύνεση και προνοητικότητα, έχει φροντίσει έμπρακτα να θωρακίσει την Πατρίδα και τους κατοίκους της μέσα ένα περιβάλλον κρίσεων που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον υπερβαίνουν τις εμπειρίες όλων των ανθρώπων στις ηλικίες κάτω από τα 80 έτη”, συνέχισε και κατέληξε: “Οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η Πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας.”

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως η Τουρκία μιμηθεί τις ενέργειες της Ρωσίας, ο κ.Οικονόμου απάντησε με νόημα: “Η χώρα μας είναι επαρκώς θωρακισμένη με το δίκαιο των θέσεων της. Διπλωματικά αποκρούουμε κάθε ενέργεια της Τουρκίας. Έχουμε αναπτύξει μία πολυδιάστατη διπλωματική πολιτική και έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Δεν φοβόμαστε”.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση εμφατικά τονίζει πως “στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.”

Συνεπώς ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε εμμέσως και στην Τουρκία λέγοντας ότι: “Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα