Εμπλοκή για τη διάταξη με τη διάθεση του ψωμιού στην αγορά

Στιγμιότυπο από την σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών σε ένα άρθρο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών σε ένα άρθρο με την διαδικασία του κατεπείγοντος, την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Νέο αγκάθι στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που κατατίθεται στη Βουλή. Ποιες οι ενστάσεις βουλευτών για τη διάθεση ψωμιού σε σούπερ μάρκετ και σε φούρνους

Σε σημείο τριβής αναδείχθηκε η διάταξη για τη διάθεση του ψωμιού, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις και αποσύρθηκε για να κατατεθεί επαναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανάσιου Σκορδά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτήρισε αδιανόητη την πρακτική της κυβέρνησης η οποία "είναι τόσο υποτελής που υλοποιεί τα χθεσινά αποφθέγματα των επισκεπτών της Τρόϊκας μέσα σε μια μέρα".

"Δεν μπορώ να καταλάβω μέσα σε 24 ώρες τι νομοτεχνική βελτίωση θα έχει μια διάταξη που δεν δέχεται η πλειοψηφία", ανέφερε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Αντιδράσεις και από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα πράξει σωστά να φέρει άρθρο στο πολυνομοσχέδιο για το περάσει από την πίσω πόρτα.

Τη θέση ότι για να εξυπηρετηθούν οι πολυεθνικές, θυσιάζεται ένας ολόκληρος κλάδος, των αρτοποιών, διατύπωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.

Αλλά και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "δεν είναι δυνατόν η τρόϊκα να μας επιβάλει το ψήσιμο του bake-off".

Ενστάσεις και από βουλευτές της ΝΔ

Την αντίθεση τους με την τυχόν εσπευσμένη συζήτηση της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο εξέφρασαν και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Ορφανός ενώ ο εισηγητής του κόμματος Δάνης Τζαμτζής κάλεσε την κυβέρνηση να μελετήσει τις παρατηρήσεις που έχουν μέχρι στιγμής γίνει από τους βουλευτές.

Ενστάσεις διατύπωσε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γιώργος Βλάχος ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν προστατευτικές διατάξεις για τη διακίνηση του ψωμιού.

Οι αντιδράσεις Καμμένου και ΚΚΕ

 Ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, διαμαρτυρήθηκε για την αναγγελθείσα κατάθεση της ρύθμισης για την φούρνιση αρτοσκευασμάτων στα σούπερ μάρκετ στο πολυνομοσχέδιο, τη στιγμή που η διάταξη είχε συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, έχοντας περάσει μάλιστα και τη βάσανο της δεύτερης εξέτασης.

Ο κος Καμμένος κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, ότι επιφυλάσσει για τον εαυτό του - μέσω νομοθετικής διάταξης - τις άδειες για τις λαϊκές αγορές στη Β' Αθηνών όπου και εκλέγεται, ενώ επέρριψε στον πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, την ευθύνη για την διεξαγωγή της τελικής συζήτησης του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή των Βαΐων, ημέρα που το κόμμα του ολοκληρώνει το ιδρυτικό του συνέδριο.

Απαντώντας, ο Β. Μεϊμαράκης, απέρριψε τις αιτιάσεις στο πρόσωπό του, και τόνισε πως κατά τον προγραμματισμό της συζήτησης, ελήφθη υπ' όψιν και το συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν απευχηθεί τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα. Δεχόμενος δε, πως οι κατεπείγουσες διαδικασίες «δεν ικανοποιούν κανέναν, και πιστεύω, ούτε και την κυβέρνηση», υπενθύμισε πως είναι απολύτως συμβατές με τον Κανονισμό της Βουλής.

Ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, δήλωσε πως θα ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Η τροκομματική κυβέρνηση, συνεχίζει την πολιτική των βάρβαρων μέτρων που έχουν οδηγήσει στην εκτίναξη της ανεργίας και στη φτώχεια του λαού. Ο κάθε βουλευτής, έχει προσωπική ευθύνη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα - και στο όνομα καμιάς πειθαρχίας - να καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ο. του ΚΚΕ.

Διαβεβαιώσεις Αθ. Σκορδά

Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς, η διάταξη πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από το Eurogroup. Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα διατύπωση η οποία θα είναι στο πνεύμα των παρατηρήσεων που έγιναν στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι με το συγκεκριμένο άρθρο δεν αλλάζει τίποτε από όλα όσα προβλέπει η αρτοποιητική νομοθεσία. Δηλαδή, δεν αλλάζουν όσα έχουν προβλεφθεί για τα αρτοπαρασκευάσματα, για το bake-off και τα αρτοσυσκευάσματα, δεν αλλάζουν και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Το μόνο σημείο που αλλάζει, είπε, είναι τα σημεία διάθεσης άρτου. "Σε περιόδους κρίσεως το να βοηθήσουμε ένα κατάστημα να διευρύνει τη δυνατότητά του να πουλάει και άλλα προϊόντα για να την αντιμετωπίσει δεν είναι κακό" σημείωσε ο κ. Σκορδάς.

Κατηγορηματικά αντίθετος με το συγκεκριμένο άρθρο δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας καταγγέλλοντας ότι καταργούνται και οι ελάχιστοι περιορισμοί που έθεταν οι υφιστάμενοι νόμοι για την παραγωγή και διακίνηση άρτου και οδηγούνται σε κλείσιμο τα παραδοσιακά αρτοποιεία.

Αντίθετοι με την επανακατάθεση των συγκεκριμένων διατάξεων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και Ευστάθιος Μπούκουρας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τέλος ακινήτων, ληξιπρόθεσμα και απολύσεις στο δημόσιο

Η άρνηση Ρουπακιώτη έφερε απόσυρση της διάταξης Μανιτάκη από το πολυνομοσχέδιο

Κουβέλης: Υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των συμβασιούχων. Να λυθεί άμεσα

SHARE:

24Media Network