Κυβερνητική ρελάνς για επενδύσεις

Κυβερνητική ρελάνς για επενδύσεις
Ministers` cabinet meeting, in the Hellenic Paliament, in Athens, on August 28, 2017 / Y o, , 28 , 2017 Nick Paleologos / SOOC

Να διατηρήσει το κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων και να ενισχύσει το φιλοεπενδυτικό της προφίλ επιχειρεί η κυβέρνηση με συντονισμένες κινήσεις

Στα χέρια του πρωθυπουργού έχει περάσει πλέον η υπεράσπιση της “επενδυτικής ατζέντας” της κυβέρνησης, καθώς η “κρίση” με την Eldorado για τις Σκουριές, σε συνδυασμό με τα “μπρος-πίσω” του ΚΑΣ για το Ελληνικό και τις αιχμές που άφησε ο υπουργός Υποδομών για την Fraport αφήνουν περιθώρια για… παρερμηνείες.

Έτσι, χθες, το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να υπενθυμίσει, μέσω διαρροής, όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση για την προώθηση των επενδύσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, λοιπόν, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

“-Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

– Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ

– Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.

– Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

–  Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.

– Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

– Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις”.

Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου υπενθύμιζαν χθες ότι “οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία”.

Έρχεται υπουργικό

Ταυτοχρόνως, την υπεράσπιση της φιλοεπενδυτικής ατζέντας της κυβέρνησης ανέλαβε χθες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που συγκάλεσε την περίφημη “task force” για τις επενδύσεις, της οποίας προΐσταται ο ίδιος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι αναπληρωτές υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης και Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και οι υφυπουργοί Στέργιος Πιτσιόρλας και Δημήτρης Λιάκος. Σημειωτέον ότι, λόγω της αρμοδιότητάς τους, χθες πήραν μέρος στην συνεδρίαση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών, Γιώργος Σταθάκης και Χρήστος Σπίρτζης αντιστοίχως, καθώς μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πορεία της επένδυσης της Total στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας, η πορεία της επένδυσης της Ferrovie στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σήμερα υπογράφεται στην Κέρκυρα η τελική σύμβαση), όπως επίσης και η “κρίση” με την Eldorado Gold, αλλά και οι “διοικητικές διαδικασίες” για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Λίγο αργότερα, το θέμα της προσέλκυσης γερμανικών επενδύσεων συζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης με τον νέο πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα. Κατά πληροφορίες, αμφότεροι επαναβεβαίωσαν την βούληση Αθήνας και Βερολίνου για εμβάθυνση της συνεργασίας, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης επανέλαβε την προθυμία της κυβέρνησης να διευκολύνει και να προωθήσει τα επενδυτικά εγχειρήματα σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, ο πρωθυπουργός αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε νέα ρελάνς σε ό,τι αφορά την “επενδυτική ατζέντα”, συγκαλώντας γι’ αυτό τον λόγο το υπουργικό συμβούλιο.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα