Λάππας για Δημάκη: Κάποιος να σωφρονίσει την ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής

Λάππας για Δημάκη: Κάποιος να σωφρονίσει την ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής
Ο Σπύρος Λάππας Eurokinissi

Ο Σπύρος Λάππας τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής χρειάζεται σωφρονισμό με αφορμή την περίπτωση του Βασίλη Δημάκη.

Με σφοδρότητα στις κυβερνητικές επιλογές στο θέμα του κρατούμενου -απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη επιτέθηκε με δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. 

Η δήλωσή του έχει ως εξής: “Την επομένη των Βουλευτικών εκλογών η πρώτη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν με ΠΔ να μεταφέρει την Σωφρονιστική Πολιτική από το υπουργείο δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς καμία συνεννόηση, επαφή, διαβούλευση και συμφωνία με το σύνολο της νομικής, και όχι μόνο, κοινότητας στην Ελλάδα. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σχεδόν η μοναδική χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει υπαγάγει τον πυλώνα έκτισης των ποινών στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, ανάγοντάς το αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας και όχι δικαιοσύνης.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του κρατούμενου Β. Δημάκη καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι ασωφρόνιστοι, αφού η κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός νέου ανθρώπου που κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα και του στερούν αυτό που κατορθώνει μόνος, να εκπαιδεύεται διαρκώς, κάτι που θα έπρεπε να του παρέχει η Πολιτεία, ως ευνομούμενη εννοείται και ως Κράτος Δικαίου.

Τονίσαμε σε κάθε ευκαιρία ότι ο κρατούμενος το μοναδικό δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, όπως το όρισε η δικαστική απόφαση με την επιμέτρηση της ποινής, και δεν στερείται κανένα άλλο δικαίωμα, ούτε βεβαίως το δικαίωμα στην υγεία, ούτε στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, η οποία κυρίως συμβάλλει στον σωφρονισμό, που είναι και ο σκοπός εκτέλεσης της επιβαλλόμενης ποινής.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. νομίζουν ότι εκείνο που αρμόζει στους κρατούμενους είναι συνθήκες «εξπρές του μεσονυκτίου», και μένουν αδιάφοροι ακόμα και όταν η ζωή του κρατούμενου Β. Δημάκη κρέμεται κατά κυριολεξία από μία κλωστή. Και αν σπάσει η κλωστή τι γίνεται; Θα είναι υπόδικη η χώρα μας στο ΕΔΑΑ για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔA; Θα πει η κ. Νικολάου, ΓΓ Αντεγκληματικής(!!!!)πολιτικής ότι «ήθελε τα έπαθε ο κρατούμενος»;

Τόση άγνοια για την ουσία του σωφρονισμού και τόση βαρβαρότητα απέναντι σε φυλακισμένο, τόσο αυταρχισμό και τόση εκδικητικότητα απέναντι σε έναν νέο κρατούμενο που κατορθώνει να αυτομορφωθεί, αφού το κράτος είναι ανάπηρο και αδύναμο να επιτελέσει την ουσία της κράτησης που είναι ο ανθρωπισμός και η εκπαίδευση.

Τώρα αναδύεται το ερώτημα: μήπως εκεί στην ΓΓ Αντεγκληματικής πολιτικής πρέπει κάποιος να τους …σωφρονίσει; Και να γίνει τώρα, αμέσως, γιατί λίγο μετά είναι αργά, πολύ αργά. Επαναλαμβάνουμε κάτι που φωνάζουμε από τις 8/7/2019: στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ είναι τόση η δόση ακραίας ιδεοληψίας τους που νομίζουν ότι ευθύνεται το φάρμακο και όχι το νόσημα. Και οι ευθύνες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ δικές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα