Υπόμνημα Παπανδρέου: Δεν ενημερώθηκα για τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ

ΒΟΥΛΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2013---ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//WEUROKINISSI
ΒΟΥΛΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2013---ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//WEUROKINISSI EUROKINISSI

Ολιγοσέλιδο υπόμνημα έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, ο Γιώργος Παπανδρέου. Περιορίστηκε σε γενικόλογες διατυπώσεις περί πάταξης της φοροδιαφυγής

Υπόμνημα κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ".

Αποσπάσματα από το υπόμνημα:

"Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα", αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της λίστας "Λαγκάρντ", υποστηρίζοντας πως πάγια εντολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς ήταν να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ξεκαθαρίζει στο υπόμνημά του ότι "περίπου στα μέσα του 2010 ενημερώθηκα από τον τότε Υπουργό Οικονομικών για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν στις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Έδωσα εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους".

Σημειώνει επίσης ότι δεν είχε συζήτηση με τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ, επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που έφεραν τη μητέρα του Μαργαρίτα Παπανδρέου να εμπλέκεται στη λίστα "Λαγκάρντ" και συγκεκριμένα με τον λογαριασμό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ο πρώην Πρωθυπουργός, αναφέρει στο υπόμνημά του:

"Υπενθυμίζω ότι υπήρξα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά θύμα της φημολογίας που αναπτύχθηκε δημόσια, όπως και της άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας που επικράτησε σχετικά με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, όταν με έκπληξη και οργή αντιμετώπισα τη συνειδητή κατά την άποψη μου προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα μου Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη θα έχει σύντομα το λόγο σε αυτή την υπόθεση".

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος διερωτάται αν "μπορεί κανείς σήμερα να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης λίστας Lagarde; Προφανώς όχι. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, παρά την εκτεταμένη συζήτηση που έχει γίνει για αυτή".

Με το υπόμνημα που έστειλε στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι συνεργάτες ανέφεραν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός δίνει την άποψή του για την υπόθεση συνολικά, αλλά και για την υπόθεση της φοροδιαφυγής. Το υπόμνημα, τονίζουν, είναι πλήρες, σαφές και επαρκέστατο. Και προσθέτουν ότι με το υπόμνημα λέει ότι είχε να πει για την υπόθεση και αυτή, λένε, είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια.

Η κλήση του Γ. Παπανδρέου επισπεύσθηκε μετά την κατάθεση Διώτη, ο οποίος δημοσιοποίησε τα email του, προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα.

Από αυτά τα email, προέκυπτε ότι ο Γ. Παπανδρέου, είχε ενημερωθεί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Κωνσταντίνος Μπίκας, στη δική του κατάθεση διέψευσε ότι είχε μιλήσει για το θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κάτι που οδήγησε σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση Διώτη-Μπίκα, χωρίς όμως να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Κάλεσμα σε Βαξεβάνη για αφαίρεση του Κοντομηνά από τη λίστα

Στο μεταξύ, απορρίφθηκε το αίτημα να εξεταστεί εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είχε ζητήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επίσης απορρίφθηκε το αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Βενιζέλου και Διώτη.

Από την άλλη πλευρά, όπως μετέδωσε το MEGA, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης θα κληθεί για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για την "λίστα Λαγκάρντ".

Σύμφωνα με το αίτημα εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούν ότι όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC το οποίο εκδίδει είχε αφαιρέσει το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά από τη σχετική λίστα, αφήνοντας μόνο το όνομα μιας εταιρείας που προφανώς δεν έλεγε τίποτε σε κανέναν.

Όταν πριν λίγες ημέρες προσήλθε και κατέθεσε σε usb τη λίστα που είχε στα χέρια του, οι βουλευτές έκαναν αντιπαραβολή με το δημοσίευμα και διαπίστωσαν τη "λαθροχειρία". Και τώρα τον καλούν να δώσει εξηγήσεις για την ενέργειά του αυτή.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής προβλήθηκαν σε προτζέκτορα τόσο το αντίγραφο της λίστας που ήρθε ξανά από το Παρίσι, όσο και το αντίγραφο που παρέδωσε ο δημοσιογράφος σε αντιπαραβολή με το δημοσίευμα του περιοδικού και διαπιστώθηκε ότι ενώ υπήρχε και στις δύο version της λίστας Λαγκάρντ, απουσίαζε από το περιοδικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπανδρέου σε Προανακριτική: "Θα έρθω, αν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μου"

SHARE:

24Media Network