Λύση έως το τέλος του χρόνου με έκτακτο Eurogroup

Λύση έως το τέλος του χρόνου με έκτακτο Eurogroup

Τα ξημερώματα της Πέμπτης επιστρέφει ο πρωθυπουργός από την Κούβα και πριν αναχωρήσει την Παρασκευή το βράδυ για το Άμπου Ντάμπι έχει να δει όλα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και να χαράξει με τους συνεργάτες του την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Προτεραιότητα αποτελεί για την  κυβέρνηση το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου βλέποντας πως η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται τις τελευταίες ημέρες φέρνει στο προσκήνιο και πάλι την εκλογολογία που επιθυμεί η Ν.Δ.

Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο στόχος του Μαξίμου είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αποτιμώντας θετικά και τις χθεσινές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Οι διαβουλεύσεις και το διαπραγματευτικό παζάρι αναμένεται να είναι έντονο και σκληρό το επόμενο διάστημα και πιέσεις θα ασκήσει ο πρωθυπουργός σε όλα τα επίπεδα ιδιαιτέρως στη Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Για την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος του έτους θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και ένα έκτακτο Eurogroup λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

ADVERTISING

Ακόμα και αν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λέει ότι το 2019 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τίποτα δεν εμποδίζει, να απομειωθούν οι στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων

Την ώρα μάλιστα που το Μαξίμου εμφανίζεται να έχει κλείσει σχεδόν το 90% των προαπαιτουμένων ο κ.Τζανακόπουλος  χθες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί και πρωτογενή  υψηλά πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Ακόμα και αν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λέει ότι το 2019 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τίποτα δεν εμποδίζει, τη στιγμή που θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να απομειωθούν οι  στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή πρόκειται για μια ανοιχτή διαπραγμάτευση που θα κλείσει όταν ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτό που «φρενάρει» το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να κληθεί να ψηφίσει από τώρα μέτρα που θα αφορούν το 2019 και το 2020 γνωρίζοντας καλά πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Νέα μέτρα, πάντως υπονόησε χθες και ο Μπενουά Κερέ μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας πως τυχόν συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και νέο μνημόνιο: «Θα υπάρξει  ένα ξεχωριστό μνημόνιο, με την έννοια ότι το ΔΝΤ θα φέρει ένα νέο πρόγραμμα. Θα ευχόμουν να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατό με το ευρωπαϊκό».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για τα οποία πιέζει το ΔΝΤ προκειμένου να συναινέσει στο μεγάλο συμβιβασμό αφορούν μεταξύ άλλων τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, την μείωση των κυρίων συντάξεων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία, Χρέος, Eurogroup

24Media Network