Μάγκυ Δούση: Το πρόγραμμα της ΝΔ έχει αντικοινωνικό χαρακτήρα

Μάγκυ Δούση: Το πρόγραμμα της ΝΔ έχει αντικοινωνικό χαρακτήρα
H Μάγκυ Δούση

Η Μάγκυ Δούση, υποψήφια στην Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στο News24/7 για το επίδικο των εκλογών, τη σχέση των νέων ανθρώπων με την πολιτική και την πιθανή αποχή από τις κάλπες.

Πολύ νέα αλλά και πολύ έμπειρη πλέον από πολιτικές προκλήσεις, η Μάγκυ Δούση ζητά την ψήφο των πολιτών στην Α’ Αθήνα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Εχοντας εργαστεί ως Ειδική Σύμβουλος του υπεύθυνου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Υπουργού Επικρατείας αλλά και ως εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων και διαθέτει ξεκάθαρη άποψη. 

Οι νέοι που ασχολούνται με τα κοινά τόσο ενεργά όσο εσείς, σπανίζουν είναι η αλήθεια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ενασχόληση με την πολιτική στη χώρα μας έχει περάσει διάφορα στάδια, αλλά ήταν πάντοτε στρεβλή. Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν όλο και λιγότερα μέλη, τα κόμματα επίσης και η συμμετοχή στις φοιτητικές κάλπες είναι μικρή. Τη δεκαετία του ’90 περάσαμε στον συγκλίνοντα δικομματισμό, με την οικονομία στον “αυτόματο πιλότο”, που κατά τη γνώμη μου, αυτός ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας αποπολιτικοποίησης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτό άλλαξε, με τη μαζική συμμετοχή των νέων στα κινήματα των πλατειών αλλά δε μεταφράστηκε σε κομματική οργάνωση. Η ύπαρξη της Τρόικας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής καλλιέργησε μια αίσθηση απάθειας, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Σε αυτήν την αίσθηση πρέπει να επέμβουμε.

Πολλοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποτίμησε τον αντίπαλό του και ότι βρέθηκε προ αρνητικών εκπλήξεων λόγω της δική του αλαζονείας. Ασπάζεστε αυτήν την άποψη; 

Καθόλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα πραγματικά ζητήματα στο τραπέζι κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά η φύση της Ευρωκάλπης είναι διαφορετική. Είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε ότι η διαφορά θα είχε τέτοιο εύρος αλλά η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητήθηκε. Η προσπάθειά μας ήταν και είναι να θέσουμε τα πραγματικά ζητήματα στο τραπέζι. 

Σας κατηγορούν επίσης ότι ασχοληθήκατε περισσότερο με την αποδόμηση της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας παρά με την προβολή της δική σας. Ισχύει αυτό; 

Εν μέρει αυτό είναι αληθές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία αποκρύπτει πτυχές του προγράμματός της, διότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα επαναφέρει τον κανόνα έναν προς πέντε και θα διατηρήσει τις παροχές του δημοσίου ως έχουν, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα προχωρήσει σε γενναίες φοροελαφρύνσεις και οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας θα επιτυγχάνονται και δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι πτυχές του δημοσίου θα τις διαχειρίζονται οι ιδιώτες και το κόστος για τον φορολογούμενο θα είναι το ίδιο. Εμείς προβάλουμε τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος της ΝΔ για να αντιπαρατεθούμε με το δικό μας πρόγραμμα, τις δικές μας θέσεις και τη δική μας κατεύθυνση. Αυτή η διαλεκτική σχέση χρειάζεται δύο. 

Τι θα λέγατε σ’ έναν πολίτη που δεν θέλει καν να προσέλθει στην κάλπη για να ψηφίσει προτιμώντας την αποχή; 

Η πολιτική συμμετοχή στις κάλπες είναι πολύ σημαντική. Θα του έλεγα ότι είναι αδύνατον να μην μπορεί να βρει πολιτικό φορέα εκπροσώπησης όταν διεκδικούν τη ψήφο 24 σχηματισμοί από όλο το πολιτικό φάσμα, θα του έλεγα ότι η οποιαδήποτε κρίση, το οποιοδήποτε σχόλιο που θα κάνει στο μέλλον για την πολιτική θα έχει μειωμένη αξία διότι δεν έπραξε ούτε το ελάχιστο για μια διαφορετική πορεία και θα του έλεγα ότι η ψήφος του έχει πολλή περισσότερη δύναμη από όσο νομίζει. Εκτός εάν είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, εάν όμως αυτή η επιλογή δεν συνοδεύεται από συμμετοχή σε οργάνωση που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, τότε δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από μια απολιτίκ στάση. 

Τι θα κάνετε αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτος και εσείς δεν καταφέρετε να εκλεγείτε; 

Θα επιστρέψω στην εργασία μου και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στον τόπο μου από άλλο πόστο. Η ζωή είναι αγώνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα