“Μακελειό” με την ενίσχυση εφημερίδων: Άκυρη για εφέτος, νέο πλαίσιο για το 2020

“Μακελειό” με την ενίσχυση εφημερίδων: Άκυρη για εφέτος, νέο πλαίσιο για το 2020
Εφημερίδες κρεμασμένες σε περίπτερο Eurokinissi

Ο Πέτσας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων δε θα εφαρμοστεί για το 2019 και τα χρήματα θα δοθούν κοινωνικούς σκοπούς, ενώ θα ετοιμαστεί νέο πλαίσιο σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, την ΕΗΕΑ και την ΕΣΗΕΑ.

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το ισχύον πλαίσιο για το πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων για το 2019 και να ετοιμαστεί νέο πλαίσιο σε διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις ενώσεις των ιδιοκτητών τύπου και των δημοσιογράφων για το 2020, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα 6,7 εκ ευρώ που είχαν δεσμευτεί για το εφετινό πρόγραμμα θα διατεθούν σε κοινωνικούς σκοπούς.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προκληθεί σάλος με αφορμή το ότι συμπεριλήφθηκαν στην κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 6,7 εκ ευρώ η εφημερίδα “Μακελειό”, που εκφράζει συχνά ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις, αλλά και κάποιες εκδόσεις που φέρονται να μην έχουν φορολογική ενημερότητα και που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους

Ο κ.Πέτσας λοιπόν ανακάλεσε το Σάββατο την από 12/12/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση και κάλεσε τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων σήμερα στη ΓΓΕΕ, οπού ετέθησαν και άλλα ερωτήματα πχ όσον αφορά στην ανάγκη ύπαρξης αναλογικότητας, καθώς λάμβαναν το ίδιο ποσό επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζόμενους, καθώς και το ερώτημα πως θα διασφαλιστεί στις περιπτώσεις που η επιχείρηση χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία, ότι οι εργαζόμενοι πράγματι θα επωφεληθούν από την ενίσχυση αυτή.

Διαπιστώθηκε συνεπώς ότι το ζήτημα είναι ακόμη πιο περίπλοκο και ότι το θεσμικό πλαίσιο χρήζει επανεξέτασης, αν και όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ συμφώνησαν με την ανάγκη ύπαρξης ενός πρόγραμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων του τύπου. Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα της συζήτησης με τα κόμματα και σε ανακοίνωση του πριν λίγη ώρα αναφέρει:

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.

Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».

Χαρίτσης: Ο χώρος του Τύπου πληρώνει τους τακτικισμούς της ΝΔ

Για την φετινή ακύρωση του προγράμματος, ο Αλέξης Χαρίτσης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία εξαπολύει νέα επίθεση στην κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει: “Αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση του «Μακελειού», παρά τα όσα αυτή ρητά όριζε, σήμερα ανακοίνωσαν την συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθεί το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Δυστυχώς ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ”.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Συγκεκριμένη ανακοίνωση εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η οποία αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εντύπου Τύπου. Η οικονομική ενίσχυση είναι πρωτίστως θέμα ενδυνάμωσης της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Η ΕΣΗΕΑ ήταν αυτή που πρώτη έθεσε το θέμα, απευθύνθηκε, με προτάσεις και θέσεις, προς όλους τους εμπλεκομένους και διοργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή πλήθους ξένων δημοσιογραφικών αντιπροσωπειών τον Ιανουάριο του 2018. Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα, να αξιολογηθεί η διεθνής εμπειρία και να υπάρξουν μέτρα απτά που θα ενισχύσουν τον έντυπο Τύπο. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του Τύπου και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Τα μέτρα, τα οποία νομοθετήθηκαν στη συνέχεια, είναι απότοκα της διημερίδας που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ. Για εμάς, η επιβίωση των εφημερίδων είναι όρος απαραίτητος προκειμένου οι πολίτες να έχουν σφαιρική ενημέρωση αλλά και δυνατότητα ανάλυσης των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων.

Τονίζουμε, όμως, πως η οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων δεν μπορεί να γίνει τυφλά και οριζόντια. Απαιτούνται κριτήρια, ποιοτικά και ποσοτικά, όπως άλλωστε μας διδάσκει και η διεθνής εμπειρία.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την Ένωση Ιδιοκτητών και τους αρμόδιους Υπουργούς σε διάλογο με στόχο την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου ενίσχυσης του εντύπου Τύπου με μόνιμα, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Οι σχετικές προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από τον Ιανουάριο του 2018 και είναι προτάσεις ανάλογες με όσα ισχύουν στη Γαλλία και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν τον πλουραλισμό με σεβασμό, όμως, στη Δεοντολογία αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα