Μαργαρίτης: Απευθείας επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ χωρίς προξενήτρες και δραγουμάνους

Μαργαρίτης: Απευθείας επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ χωρίς προξενήτρες και δραγουμάνους
Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Αρχείο Eurokinissi

"Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τη γραμμή διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ , με μεταγραφές στελεχών και υπόγεια παζάρια" επισημαίνει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ

Μείζονα ζητήματα για τις πολιτικές εξελίξεις θέτει με συνέντευξή του στο news24/7 ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, πρωτίστως για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει και ότι οι διαφορές δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής.

«Και στην χώρα μας πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις συνεννόησης ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από όλα γιατί είναι δυο κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν συμβάλει ούτε ο πολεμικός λόγος ούτε η μετωπική αντιπαράθεση στην λεγομένη ¨προοδευτική όχθ稻 τονίζει χαρακτηριστικά το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και προσθέτει με νόημα: « Ο διάλογος είναι χρήσιμος και επιβεβλημένος. Όπως και οι κοινές δράσεις. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την γραμμή διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ με μετάγραφες στελεχών και υπόγεια παζάρια. Αρκεί να ξεπεράσει την λογική «τι Παπάγος..τι Πλαστήρας». Αυτό που είναι το λογικό είναι η απευθείας επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ. Χωρίς προξενήτρες και δραγουμάνους. Η ίδια η ζωή θα δείξει άλλωστε το πεδίο συμπτώσεων και διαφωνιών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντησή του και στην επισήμανση πως ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει πως αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε διπλές εκλογές προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική: «Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται μέχρι στιγμής να κινείται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και με μια γραμμή συντηρητικής ηγεμονίας. Αν στην υπόθεση του εκλογικού νόμου- όπως φάνηκε και με τα δεδομένα της Συνταγματικής Αναθεώρησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- κινηθεί με στενά κομματικά κριτήρια τότε θα έχουμε εξελίξεις που θα συμπεριλάβουν το crash test όλων των πολιτικών δυνάμεων για ευρύτερες συναινέσεις το οποίο επιβάλει η απλή αναλογική. Ο νοών νοείτο…».

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης εκτιμά πως οι διαγραφές δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, πολύ περισσότερο που δεν φαίνονται στον ορίζοντα επιλογές ρήξης από κάποια στελέχη με τις αποφάσεις είτε του ΚΙΝΑΛ, είτε του ΠΑΣΟΚ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΤΟ NEWS 24/7

Το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τι σηματοδοτεί κατά την γνώμη σας για το ΚΙΝΑΛ κ. Μαργαρίτη;

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν μια επιβεβλημένη διαδικασία ώστε με καταστατικό και συντεταγμένο τρόπο να επιλυθεί το ζήτημα της ενσωμάτωσης του μέσα στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Από τον Μάρτιο του 2019 στο συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ είχαν αποφασιστεί ομόφωνα οι διαδικασίες που ενισχύουν την ενοποίηση του χώρου. Η απόφαση τότε τόνιζε: «να κάνουν ένα βήμα πίσω τα κόμματα και οι κινήσεις ώστε να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τον ενιαίο φορέα». Και αυτό έγινε από το συνέδριο της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική κίνηση ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην οποία είμαι ενταγμένος και αποτελεί ένα ακόμα σχήμα μέσα στο ΚΙΝΑΛ την επομένη μέρα με ανακοίνωση της σημείωσε: «Με τις αποφάσεις του το ΠΑΣΟΚ συμβάλει ώστε ο βασικός πυλώνας στον χώρο της Κεντροαριστεράς να είναι το εγχείρημα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Ένας νέος φορέας που συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Κέντρου.

Τώρα είναι, η ώρα της πολιτικής δράσης στην Κοινωνία και το τέλος της εσωστρέφειας.  Έχουμε μπροστά μας την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Έχουμε μπροστά μας τις υποχρεώσεις μιας εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και τα μεγάλα προβλήματα  της καθημερινότητας των πολιτών»

Μπορεί οι διαγραφές να είναι η λύση αν κάποιοι θελήσουν να μεταφέρουν την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ;

Προφανώς οι διάγραφες δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα. Ούτε στον ορίζοντα φαίνονται επιλογές ρήξης από κάποια στελέχη με τις αποφάσεις είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο τώρα είμαστε μπροστά σε μια απολύτως αποσαφηνισμένη διαδικασία. Την νέα κάρτα μέλους του ΚΙΝΑΛ. Επομένως όποιος την αποκτήσει έχει όλα τα δικαιώματα μέσα στις λειτουργίες του φορέα, ενώ όποιος δεν κάνει μια τέτοια επιλογή λογικό είναι ότι θα βρίσκεται έξω από το συλλογικό πεδίο αποφάσεων. Προχωράμε τώρα πια όχι ως ΠΑΣΟΚ, ως ΚΙΔΗΣΟ, ως ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ως ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ως ΕΔΕΜ αλλά ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη πώς  την κρίνετε;

Η πορεία της νέας κυβέρνησης έχει αντικειμενικά μια «περίοδο χάριτος» μέσα στην κοινωνία. Έχει στο ενεργητικό της θετικά και αρνητικά δείγματα γραφής. Κάνει ας πούμε, ορισμένα θετικά βήματα στα θέματα δημόσιας ασφάλειας ενώ έχει μια αρνητική γραμμή στα ζητήματα της οικονομίας και των εργασιακών με βάση νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Μπροστά της έχει επίσης το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού στο οποίο φαίνεται αμήχανη και δυσκίνητη. Ειδικά για την επαναδιαπραγμάτευση της κοινής δέσμευσης ΕΕ-Τουρκίας που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών». Σε κάθε περίπτωση το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα ασκεί ως τρίτο κόμμα μια εποικοδομητική αντιπολίτευση. Και με τις απαραίτητες συναινέσεις –όπου χρειάζεται- και με την σκληρή αντιπαράθεση, όπου παρακάμπτονται τα αιτήματα των αδυνάμων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Συνέδριό του, μπορεί να αποτελέσει περαιτέρω απειλή για το ΚΙΝΑΛ κ. Μαργαρίτη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει βρει την περπατησιά του μετά την απώλεια της εξουσίας. Σε πολλές περιπτώσεις δείχνει εγκλωβισμένος σε ιδεολογικές αγκυλώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό φαίνεται στα ζητήματα της πολιτικής βίας και του εξτρεμισμού, στο μεταναστευτικό, στα θέματα δημόσιας ασφάλειας. Δείχνει να μην παίρνει υπόψη του την μέση κοινή λογική σε πολλά προβλήματα των πολιτών αλλά να αναπαράγει ιδεοληψίες μιας ξεπερασμένης Αριστεράς. Δείχνει επίσης –παρά τις διακηρύξεις ορισμένων φίλων που μιλούν για «κυριαρχία» του σύριζα στην κεντροαριστερά- να μην μπορεί να κατανοήσει τις θεμελιώδεις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί συμβιβασμοί. Επομένως μόνο επικοινωνιακά προσπαθεί να μετακινηθεί προς το Κέντρο. Ας περιμένουμε βέβαια και το συνέδριο του. Το οποίο όμως αργεί πολύ, όπως βλέπω, για ένα κόμμα που έχασε την διακυβέρνηση και οφείλει να κάνει έναν επανέλεγχο των επιλογών του.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η σοσιαλδημοκρατία συνεργάζεται με την αριστερά. Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

Και στην χώρα μας πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις συνεννόησης ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από όλα γιατί είναι δυο κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν συμβάλει ούτε ο πολεμικός λόγος ούτε η μετωπική αντιπαράθεση στην λεγομένη «προοδευτική όχθη». Ο διάλογος είναι χρήσιμος και επιβεβλημένος. Όπως και οι κοινές δράσεις. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την γραμμή διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ με μετάγραφες στελεχών και υπόγεια παζάρια. Αρκεί να ξεπεράσει την λογική «τι Παπάγος..τι Πλαστήρας». Αυτό που είναι το λογικό είναι η απευθείας επικοινωνία ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ. Χωρίς προξενήτρες και δραγουμάνους. Η ίδια η ζωή θα δείξει άλλωστε το πεδίο συμπτώσεων και διαφωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει πως αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε διπλές εκλογές προκειμένου να κάψει την απλή αναλογική…

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται μέχρι στιγμής να κινείται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και με μια γραμμή συντηρητικής ηγεμονίας. Αν στην υπόθεση του εκλογικού νόμου- όπως φάνηκε και με τα δεδομένα της Συνταγματικής Αναθεώρησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- κινηθεί με στενά κομματικά κριτήρια τότε θα έχουμε εξελίξεις που θα συμπεριλάβουν το crash test όλων των πολιτικών δυνάμεων για ευρύτερες συναινέσεις το οποίο επιβάλει η απλή αναλογική. Ο νοών νοείτο…

Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να γίνει ενιαίο κόμμα; Και αν ναι, πότε;

Οι διαδικασίες ενοποίησης όπως ήδη είπα έχουν προχωρήσει μετά το συνέδριο του περασμένου Μαρτίου και πρόσφατα μέσα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στο ΚΙΝΑΛ έχουμε πια εκλεγμένη Κεντρική Επιτροπή και Πολιτικό συμβούλιο. Στις αρχές του χρόνου θα εκλέγουν και νέες νομαρχιακές επιτροπές ώστε να προχωρήσει η διάρθρωση του φορέα σε όλη την επικράτεια. Τον ερχόμενο Μάρτη θα γίνει η «Συνδιάσκεψη για την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία». Εκεί θα υπάρξει μια σοβαρή ιδεολογική και προγραμματική ανανέωση. Και στην συνέχεια ακολουθεί το συνέδριο της Νεολαίας. Προχωράμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα