Ξενογιαννακοπούλου: Πάνω από 17.000 προσλήψεις μέσα στο 2019

Ξενογιαννακοπούλου: Πάνω από 17.000 προσλήψεις μέσα στο 2019

"Η ΝΔ που λέει ότι θα επαναφέρει τον κανόνα 1/5 θα έκανε 1.800 προσλήψεις σε μία χρονιά, δηλαδή θα έκανε προσλήψεις μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας και στο διπλωματικό σώμα" τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Το 2019 θα κάνουμε πάνω από 17.000 προσλήψεις. Η Νέα Δημοκρατία με τον κανόνα 1/5 θα έκανε 1.800 προσλήψεις» υποστήριξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Και εξήγησε: «Με τον κανόνα 1/1, είχαμε  9.040 αποχωρήσεις το 2018. Τόσες προσλήψεις θα γίνουν το 2019, με έμφαση στο χώρο της υγείας. Λόγω του δημοσιονομικού χώρου θα έχουμε επιπλέον 4.500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή, προχωράει η προκήρυξη,  και 3.200 για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Η ΝΔ που λέει ότι θα επαναφέρει τον κανόνα 1/5 θα έκανε 1.800 προσλήψεις σε μία χρονιά, δηλαδή θα έκανε προσλήψεις μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας και στο διπλωματικό σώμα».

«Την τελευταία δεκαετία» -συνέχισε- «υπήρξε μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά 20% ο μέσος όρος ηλικίας είναι άνω των 50 ετών. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ανανέωση του προσωπικού».

Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε επίσης: «Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τα ΚΕΠ ως φιλική υπηρεσία προς τον πολίτη. Πάνω από 1.000 διαδικασίες γίνονται μέσω του ΚΕΠ. Πάνω από 8 εκατ. υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν μέσω ΚΕΠ το 2018, περίπου 7 εκατ. έγιναν με ψηφιακό τρόπο. Το ψηφιακό ΚΕΠ, διετές πρόγραμμα που τρέχει μέσω ΕΣΠΑ, θα επιτρέψει να μη χρειάζεται φυσική παρουσία: θα μπορεί κανείς να παίρνει τα πιστοποιητικά ηλεκτρονικά. Θα διαμορφωθεί ηλεκτρονική θυρίδα για κάθε πολίτη ώστε να μην χρειάζεται επανέκδοση δικαιολογητικών που δεν αλλάζουν (πχ πιστοποιητικό γέννησης). Θα μπορεί να παίρνει κανείς με μία αίτηση πολλά δικαιολογητικά. Προχωράμε μια πιλοτική δράση για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων που θα γνωρίζουν νοηματική γλώσσα και τη γλώσσα των ατόμων που έχουν προβλήματα όρασης».

Η κα Ξενογιαννακοπούλου σε ερώτηση για τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απάντησε ως εξής: «Λυπάμαι που στελέχη του ΚΙΝΑΛ αντί της πολιτικής αντιπαράθεσης καταφεύγουν σε ύβρεις και απαξίωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ευθύνη για τα οικονομικά, ούτε καν γνώση. Λυπάμαι σε ανθρώπινο επίπεδο όταν βλέπω παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να περνούν μια δοκιμασία. Ήταν προκλητική η τροπολογία για την αθώωση των τραπεζικών στελεχών, είχα διαγραφεί ήδη από το ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου». 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, η υπουργός ανέφερε: «Από τις 9.040 αποχωρήσεις του 2018 οι 240 απολύσεις έγιναν για πειθαρχικά παραπτώματα.  Μάλιστα επισπεύσαμε τις διαδικασίες, ώστε μέσα στους τρεις μήνες να εκδικάζονται οι σχετικές υποθέσεις».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, σημείωσε: «Το 2018 το 85% των υπόχρεων αξιολογήθηκαν και μάλιστα με ψηφιακό τρόπο. Έχουμε προβλέψει εκπαιδευτικά δικαιώματα και δυνατότητες αδειών για μεταπτυχιακά. Σε σχέση με την κινητικότητα έχουμε δώσει δικαίωμα να επικαλούνται όχι μόνο λόγους της δικής τους υγείας αλλά και της οικογένειάς τους». Κατά την κα Ξενογιαννακοπούλου, «αποχώρησαν 130.000 από τους τακτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου την τελευταία δεκαετία. Έπρεπε να λειτουργήσουν κάποιες δομές του Δημοσίου και αναγκαστικά οι ανάγκες καλύφθηκαν με συμβασιούχους. Έχουμε πλήρη αποραφή. Είναι 48.000-50.000 γιατί υπάρχει και μία εποχική διάσταση. Όσο αυξάνει ο αριθμός των προκηρύξεων τόσο μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων, πολλοί παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς. Στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” πχ υπάρχει μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους». «Στο “Βοήθεια στο Σπίτι» -πρόσθεσε- «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται ως συμβασιούχοι 18 χρόνια.»

H uπουργός μίλησε και για τις πολιτικές εξελίξεις: «Όλες οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι οι δημοσκοπήσεις χάνουν ένα κομμάτι της κοινωνίες. Υπάρχει μια τριπλή κοινωνική κινητικότητα που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεβαίνει η συσπείρωση από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και μετά, υπάρχει αυτοοργάνωση του προοδευτικού χώρου, υπάρχουν ρυάκια από κινήματα, αστέγους του ΠΑΣΟΚ, διανοούμενους, που όλα μαζί εκβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, τρίτον, η συνειδητοποίηση της ανάγκης συγκρότησης ενός προοδευτικού προγράμματος που θα αποτελέσει απάντηση στην νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά επιθετικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Κατά την κα Ξενογιαννακοπούλου, «υπάρχουν ετερόκλητες δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ. Η κυρίαρχη άποψη είναι υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνει τη στρατηγική νίκη της ΝΔ. Οι ευρωσοσιαλιστές προωθούν προοδευτικές συγκλίσεις. Ποιον εξυπηρετεί η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αν όχι τη ΝΔ;».

Για την υπόθεση Πετσίτη, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου (η οποία θα κατέβει με σταυρό στις επόμενες εθνικές εκλογές) είπε ότι «η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τα υπόλοιπα είναι σπέκουλα και προσπάθεια αντιπερισπασμού.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα