Μαρινάκης: “Να κοιτάξουν όλοι στα μάτια τους φοιτητές”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης Eurokinissi

Για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και τον νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Ιδρύματα μίλησε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

“Το υπουργείο Παιδείας θα εκθέσει τις λεπτομέρειες ενός νομοσχεδίου που το 70% αυτού αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων”, επισήμανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ενώ πρόσθεσε: «Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους. Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του».

“Επίκειται μια ιστορική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση”

Με αφορμή το ότι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αναφορικά με το πώς σκοπεύει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Παράλληλα, με μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για τα δημόσια πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας κατά 70% αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Έχει γίνει αναλυτική παρουσίαση από πολλούς εξ ημών, από την κυβέρνηση, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που ενεκρίθη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο είναι το ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει σε δημόσια διαβούλευση και σε λίγες εβδομάδες θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Επίκειται μια ιστορική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια – παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων.

Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία.

Ως προς τις καταλήψεις, αργήσαμε – όχι με δική μας ευθύνη, αλλά υπάρχει μια εκκρεμότητα που πρέπει να αναλάβουμε όλη την ευθύνη μας. Φτάσαμε λοιπόν σε ένα σημείο αυτό επιτέλους να αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση. Οι καταλήψεις είναι μια παράνομη πράξη. Τελεία – Παύλα – Παράγραφος. Συμφωνούμε σε αυτό (…)

Έχουμε μια αντιπολίτευση, η οποία δεν ζητά, δεν κάνει σωστή αντιπολίτευση. Όλοι κρίνονται βέβαια. Δικαίωμά τους να κάνουν όποια αντιπολίτευση θέλουν. Κάντε κι άλλες εκκενώσεις καταλήψεων. Εφαρμόστε το νόμο. Ας σταματήσει πια αυτή η υποκρισία με πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η εφαρμογή του νόμου γίνεται σωστά επιχειρησιακά. Όποτε καλούνται οι αρχές, όπως έγινε στη Νομική της Θράκης, επεμβαίνουν, όπως έγινε πριν από 5 ημέρες στο Αριστοτέλειο και πριν από 10 ημέρες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι μια κατάκτηση που άργησε να έρθει. Αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήργησε το άσυλο ανομίας.

Για να μπορέσει η Δικαιοσύνη με τον ανεξάρτητο ρόλο της να κάνει αυτή την έρευνα που κάνει, έπρεπε να υπάρχει και ο νόμος πάνω στον οποίο θα πατήσει. Μέχρι το 2019, ό,τι και να ήθελε να κάνει η δικαιοσύνη, υπήρχε το άβατο. Το άσυλο ανομίας».

“Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες”

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε: «Μπορώ να χωρίσω σε τρεις κατηγορίες τα αιτήματα των αγροτών, σε αυτό για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα δημοσιονομικού κόστους αιτήματα με βασικότερα το ρεύμα, το πετρέλαιο.

Ξέρετε, δεν ανεβήκαμε σε τρακτέρ, αλλά προσπαθήσαμε αυτούς οι οποίοι είναι σε τρακτέρ στα χωράφια σε όλη την Ελλάδα, τους αγρότες κτηνοτρόφους, να τους σεβαστούμε γιατί κάνουν μια πολύ σκληρή και πολύ σημαντική δουλειά. Και κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

Για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν συνεχίσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους και κλείσουν οι δρόμοι, είπε: «Είναι πολύ μεγαλύτερο το ζήτημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό ζήτημα θα πήγαιναν μόνο οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους. Είναι ένα πανευρωπαϊκό ζητημα. Εδώ δεν διαμαρτύρονταν για την πράσινη μετάβαση τόσο πολύ. Διαμαρτύρονται και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για τις εκτάσεις αγρανάπαυσης. Γιατί αυτές οι εκτάσεις είναι σημαντικές εκτάσεις προς καλλιέργεια και κατ’ επέκταση εκτάσεις για τις οποίες θα πάρουν αποζημίωση κάποιοι άλλοι.

Περιμένουμε να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα