Μάτις από Σκόπια: Η Ρωσία επιχειρεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα για το όνομα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις AP

Την στήριξή του στο "Ναι" του δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό εκφράζει από την γείτονα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, προειδοποιώντας παράλληλα για ρωσικές παρεμβάσεις.

Στα Σκόπια έφτασε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προκειμένου να στηρίξει το "ναι" στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις έρχεται να προστεθεί στους δυτικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της γείτονος καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

ADVERTISING

Το "ναι" στο δημοψήφισμα "είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών", επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

"Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος", πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

"Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες", σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία" ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την "ρωσική εκστρατεία επιρροής", όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. "Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη", τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, ΗΠΑ, Δημοψήφισμα στα Σκόπια, Σκόπια
SHARE:

24Media Network