“Μαξιλαράκια” στους ανεξάρτητους αναζητά η Κυβέρνηση εν΄όψει πολυνομοσχεδίου. Κινητικότητα στη κεντροδεξία

“Μαξιλαράκια” στους ανεξάρτητους αναζητά η Κυβέρνηση εν΄όψει πολυνομοσχεδίου. Κινητικότητα στη κεντροδεξία

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Χρυσούλας Γιαταγάνα και του Κώστα Γιοβανόπουλου το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει σε νέα μαξιλαράκια κατά τη δύσκολη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όπου εδώ και καιρό έχουν θέσει ως στόχο την ανάκτηση από τη Νέα Δημοκρατία της κυριαρχίας στο χώρο της δεξιάς, βλέπουν τη νέα εσωκομματική κρίση στην οποία μπαίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως ευκαιρία.

Της Βίκυς Σαμαρά

Καταρχήν ελπίζουν σε ενδεχόμενη θετική ψήφο των δύο βουλευτών συν του διαγραφέντος από τους ΑΝΕΛ Γιώργου Νταβρή, ώστε να ισοσκελιστούν τυχόν διαρροές από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και η απώλεια του διπλού στηρίγματος Λοβέρδου- Αηδόνη, που δήλωσαν χθες ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο χωρίς αλλαγές. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου περί αποστασίας.

Ορισμένοι δε βλέπουν και πιο μακριά υπολογίζοντας ότι με 18 πλέον ανεξάρτητους βουλευτές (13 στην ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και πέντε που δεν έχουν ενταχθεί πουθενά) η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και με την προϋπόθεση πως οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα θέλουν να αποφύγουν πρόωρες εκλογές, γίνεται πιο πιθανή.

Οι ελπίδες αυτές όμως δεν αποκλείεται να αποδειχθούν φρούδες, καθώς οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής διάθεση σύγκλισης με τη Ν.Δ. Η σύγκρουση στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ αντίθετα μοιάζει πιθανότερο να καταλήξει σε δημιουργία ενός ακόμη κόμματος ή κινήματος στο χώρο της αντιμνημονιακής δεξιάς, εφόσον ληφθεί υπόψη πως αντανακλά και τη δυσαρέσκεια μέρους του κόμματος για τις επιλογές της ηγεσίας. Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ.Νταβρής μετά τη διαγραφή του είχε αφήσει αιχμές για τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.

Η ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτών χθες σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τέρενς Κουίκ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ερμηνεύθηκε εν πολλοίς ως διαφωνία τους και με αυτή την κίνηση. Η κ.Γιαταγάνα πάντως είχε από τις 22 Φεβρουαρίου εκφράσει την αντίθεση της στη στήριξη της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είχε στις 15 Μαρτίου παραιτηθεί από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος όταν δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημα της για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Η κ.Γιαταγάνα όπως και ο εκτελών χρέη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας κ.Γιοβανόπουλος ήταν μεταξύ των επτά βουλευτών που στις 11 Ιανουαρίου είχαν στείλει επιστολή στον κ.Καμμένο ζητώντας τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Οι υπόλοιποι πέντε ήταν ο Βασίλης Καπερνάρος, η Σταυρούλα Ξουλίδου, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Παύλος Χαϊκάλης. Ο τελευταίος τελικά είχε δώσει το παρόν στη συνεδρίαση, όπου ο κ.Κουίκ είχε ζητήσει την παραίτηση του κ.Γιοβανόπουλου, ο οποίος έκτοτε είχε αποστασιοποιηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των ΑΝΕΛ ανέρχεται πλέον σε 15 βουλευτές και έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο από τις εκλογές του 2012, καθώς έχουν προηγηθεί οι ανεξαρτητοποιήσεις των Κώστα Μαρκόπουλου (που επέστρεψε στη Ν.Δ) και Γιάννη Κουράκου (που έχει ενταχθεί στη Νέα ΜΕΡΑ) και η διαγραφή του κ.Νταβρή.

Η Νέα ΜΕΡΑ επίσης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ, προσδοκώντας σε κέρδη από την εσωκομματική τους κρίση, αν και δεν έχουν υπάρξει προς το παρόν επαφές με τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα