Έκρηξη Σαμαρά για γάμο ομοφύλων: Δεν μπορούμε να λέμε στους βουλευτές να απέχουν

Διαβάζεται σε 4'
Έκρηξη Σαμαρά για γάμο ομοφύλων: Δεν μπορούμε να λέμε στους βουλευτές να απέχουν
Αντώνης Σαμαράς SOOC

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε εμμέσως στον Κ. Μητσοτάκη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και “απείλησε” ότι θα τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα στη Βουλή.

Δηλητηριώδεις αιχμές με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρώην πρωθυπουργός προσερχόμενος στην κοπή της πίτας του Δικαστικού Συλλόγου Καλαμάτας και ερωτηθείς σχετικά δήλωσε: “Στην συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή”.

Σχολίασε μάλιστα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αξιοπρεπή στάση την αποχή απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δεν θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

“Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;”, διερωτήθηκε αιχμηρά ο κ.Σαμαράς.

Κυβερνητικά στελέχη δεν σχολίαζαν πάντως τις νέες “βόμβες” Σαμαρά, λέγοντας απλώς ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε τις γνωστές απόψεις του. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το Μαξίμου κινείται δηλαδή στη γραμμή της υποβάθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια στρατηγική είχε ακολουθήσει το Μαξίμου και όταν ο κ.Σαμαράς είχε διαφοροποιηθεί για την τροπολογία για το μεταναστευτικό. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε δηλώσει ότι για τον πρώην πρωθυπουργό δεν ισχύει η κομματική πειθαρχία. Το πρόβλημα όμως εν προκειμένω είναι ότι εάν ο κ. Σαμαράς τοποθετηθεί στη Βουλή για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και καλέσει σε καταψήφιση και όχι απλά σε αποχή, ενδέχεται να τον ακολουθήσει σημαντικός αριθμός βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ είχε κλείσει το μάτι στους διαφωνούντες βουλευτές, προτείνοντας εμμέσως πλην σαφώς την αποχή ως προτιμότερη επιλογή από την καταψήφιση. Ήδη όμως χθες κυβερνητικά στελέχη “διόρθωναν” τη γραμμή αυτή λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός “ουδέποτε ενθάρρυνε την αποχή. Αντιθέτως ζήτησε υπερψήφιση. Η αποχή είπε ότι είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.”

Μπορεί όμως η αποχή να είναι προτιμότερη από την καταψήφιση, αλλά ούτε η εικόνα 100 βουλευτών να απουσιάζουν θα ήταν κολακευτική. Το πρόβλημα δε είναι ότι από τη στιγμή που ο κ.Μητσοτάκης απενοχοποίησε την αποχή, ακόμη και βουλευτές που αμφιταλαντεύονταν σκέπτονται πως είναι η πιο εύκολη λύση.

Το “μασάζ” στους βουλευτές της ΝΔ

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κληθεί, σε δύο ομάδες τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε συνάντηση για “μασάζ” στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ως αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

Το πιο ενδιαφέρον φυσικά είναι ότι ο κ.Γεωργιάδης, μετά την τροπολογία για τους μετανάστες, έχει αναλάβει να πείσει τους βουλευτές της σκληρής δεξιάς και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Προφανώς με το σκεπτικό ότι και ο ίδιος είναι ένα στέλεχος που ανήκει στη σκληρή σαμαρική δεξιά. Και επομένως μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ακραία δεξιό ακροατήριο.

Ο Σαμαράς θέλει να εκπροσωπεί τη “σκληρή δεξιά” της ΝΔ

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο πρώην πρωθυπουργός επιτίθεται εκ δεξιών στην κυβέρνηση και για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του το Νοέμβριο ο κ.Σαμαράς είχε δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

“Πιστεύω ότι οφείλουμε να στηρίξουμε την “πυρηνική” οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Δηλαδή υπάρχει μάνα και πατέρας”, είχε δηλώσει τότε ο κ. Σαμαράς.

Υποστήριξε επίσης ότι: “Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα “δικαιωμάτων”. Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”…”

Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης υποστηρίξει για άλλη μια φορά την άποψη ότι η ΝΔ και έπρεπε να κάνει στροφή στα δεξιά. “Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, πού άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” – τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα – κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της”, είχε δηλώσει. Ο πρώην πρωθυπουργός εξάλλου θέλει πάντα να εμφανίζεται ως εκφραστής της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και θιασώτης της μετατροπής του κυβερνώντος κόμματος σε τραμπική alt right.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα