Μαξίμου κατά δικαστών για πόθεν έσχες: Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος

Μαξίμου κατά δικαστών για πόθεν έσχες: Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν αιχμηρά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η διαδικασία για την υποβολή πόθεν έσχες, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυ κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει

Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στην κόντρα με τους δικαστές για το πόθεν έσχες εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο για δεύτερη φορά ακύρωσε την υπουργική απόφαση των Υπουργων Οικονομικών και Δικαιοσυνης που προβλέπει τον τρόπο υποβολής δηλώσεων πόθεν εσχες,  κανοντας  δεκτή την αίτηση ακύρωσης και των 5 δικαστικών ενώσεων που είχαν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικο δικαστηριο.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ειδικότερα σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η διαδικασία για την υποβολή πόθεν έσχες, σημείωναν: “Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος”.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους δικαστές ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή της πολιτικής της απόφασης για το πόθεν έσχες. Είναι προφανές επομένως ότι το σίριαλ της σύγκρουσης θα συνεχιστεί.

Το είδος των πρωτοβουλιών που θα λάβει η κυβερνητική πλευρά προδιέγραψε με ανάρτηση του στο twitter εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης. “Η απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την εφαρμογή του θεσμού του Πόθεν Έσχες, προκαλεί το κοινό  αίσθημα. Όσοι επιθυμούν συντεχνιακές εξαιρέσεις για τον εαυτό τους, ας το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να ισχύσει  η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα ισονομία” έγραψε ο κ.Παπαδημούλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα δημοσίευσε την απόφαση του δικαστηρίου, η οποια αφορά όχι μόνο τους δικαστές αλλά όλους τους υπόχρεους.

Σύμφωνα με αυτήν κρίθηκαν μη νόμιμα τα εξής:

1) Η υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ. 2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες. 3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά. 4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως. 5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Οι ανώτατοι δικαστές είχαν την άποψη ότι λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και της σειράς των ρυθμίσεων που κρίθηκαν μη νόμιμες, η υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολο της, καθώς δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων. Και αυτό γιατί  το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα