Με αφορμή τον Αμυρά, η ΝΔ θέτει ζήτημα για την επιτροπή Εξωτερικών και καλεί Τσίπρα

Με αφορμή τον Αμυρά, η ΝΔ θέτει ζήτημα για την επιτροπή Εξωτερικών και καλεί Τσίπρα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Όχι σε fast track διαδικασία λένε οι γαλάζιοι μετά τις φήμες για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών την Πέμπτη και του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ την Παρασκευή. Τι ζήτημα θέτει στο Βούτση στη Διάσκεψη των Προέδρων μετά την αποχώρηση Αμυρά από το Ποτάμι, που σημαίνει ότι ο Θεοδωράκης δεν έχει πια ΚΟ

Στις καθυστερήσεις παίζει η Νέα Δημοκρατία, με στόχο όσο περνάνε οι ημέρες να αυξάνεται η πίεση στους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και προκειμένου να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι βιάζεται για την κύρωση, αφήνοντας υπονοούμενα για το λόγο.

Η αποχώρηση του Γιώργου Αμυρά (ο οποίος φέρεται να έχει κλειδώσει για τα γαλάζια ψηφοδέλτια) από το Ποτάμι, που σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, διευκολύνει μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα αντιδράσει στο σενάριο η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση στην ολομέλεια την Πέμπτη και αμέσως μετά, την Παρασκευή, να έρθει και το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Θα θέσει επίσης ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σήμερα στις 12 το μεσημέρι για τη σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών, από όπου θα πρέπει να περάσει η συμφωνία για να έλθει στην Ολομέλεια. Στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής η πλειοψηφία διασφαλιζόταν με την ψήφο του εκπροσώπου του Ποταμιού. Μετά την απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση και λόγω της στάσης των Ψαριανού- Αμυρά, το Ποτάμι είχε αποφασίσει την αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού που ειναι κατά της συμφωνίας με το Γιώργο Μαυρωτά, που είναι “πιστός” στον κ.Θεοδωράκη.

Όμως μετά την αποχώρηση Αμυρά το Ποτάμι δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα και χάνει το δικαίωμα να ορίσει βουλευτή στις επιτροπές της Βουλής. Επομένως πρέπει να αντικατασταθεί ο εκπρόσωπος του Ποταμιού με ανεξάρτητο βουλευτή.

Από τη ΝΔ λένε συνεπώς ότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να επιλέξει εκείνος ποιον ανεξάρτητο βουλευτή θα βάλει στη θέση του εκπροσώπου του Ποταμιού στην επιτροπή Εξωτερικών. “Εάν δηλώσουν επιθυμία να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός,θα πρέπει να γίνει κλήρωση, δεν μπορεί ο κ.Βούτσης να επιλέξει μόνος του τον Σπύρο Δανέλλη ή το Θανάση Θεοχαρόπουλο” σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Βέβαια η κυβέρνηση μπορεί ακόμη και μειοψηφικά να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στην ολομέλεια, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να έρθει με διαδικασία κατεπείγοντος, δεδομένου ότι τη διαδικασία του επείγοντος την αποφασίζει η αρμόδια επιτροπή και όχι η Διάσκεψη των Προέδρων. “Θα έχει ενδιαφέρον να έρθει ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, στην επιτροπή Εξωτερικών, να μας εξηγήσει γιατί είναι επείγον” λένε με νόημα γαλάζια στελέχη.

Στόχος προφανώς της ΝΔ είναι είτε να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να έρθει στην επιτροπή όπου θα δεχθεί γαλάζια πυρά για βιασύνη (πέρασε στα ψιλά λόγω της πλούσιας ειδησεογραφίας της χθεσινής ημέρας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του χθες άφησε αιχμές λέγοντας ότι ο κ.Τσίπρας θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία κύρωσης “για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει”) είτε να δυσκολέψει το ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τη συμφωνία από την επιτροπή ώστε να καθυστερήσει η κύρωση και στο διάστημα αυτό θα εντείνεται η πίεση προς τους βουλευτές άλλων κομμάτων που σκέπτονται να ψηφίσουν.

Υπάρχει βεβαίως και ως μέσο καθυστέρησης της διαδικασίας και το όπλο της πρότασης μομφής, που σύμφωνα με γαλάζιες πηγές παραμένει πάντα στο τραπέζι ως ενδεχόμενο. Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα μπορούσε να κατατεθεί στο ξεκίνημα της διαδικασίας, με αποτέλεσμα για τρεις ημέρες να σταματήσει η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και η ΝΔ να συνεχίσει να σφυροκοπά. Καθώς πρόσφατα η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές βέβαια, μία γαλάζια πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχει αποτέλεσμα προφανώς, αλλά θα εντείνει την πίεση προς τους βουλευτές και ιδίως προς το Ποτάμι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα