Με Γιαννίτση, Πανούση, Αυγερινό, Πικραμμένο και Μπακογιάννη η εκδήλωση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο

Με Γιαννίτση, Πανούση, Αυγερινό, Πικραμμένο και Μπακογιάννη η εκδήλωση του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο

Παρουσίες και ατάκες κατά την παρουσίαση της πρότασης του κινήματος για ένα εκλογικό σύστημα πιο αναλογικό και πιο κοντά στο γερμανικό

Προσωπικότητες από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα έδωσαν το παρών στο Ζάππειο, στην εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού όπου παρουσιάστηκε η πρόταση του Κινήματος για έναν νέο εκλογικό νόμο.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Τάσος Γιαννίτσης, Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Πανούσης, Στράτος Φαναράς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Πέτρος Κουναλάκης, Δημήτρης Ψυχογιός, Αντώνης Βγόντζας, Στρατής Στρατήγης, Βασίλης Πουλαντζάς, Θανάσης Διαμαντόπουλος, όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καθώς και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Γραμματικάκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα βασική συνισταμένη του πολιτικού συστήματος, καθώς καθορίζει όχι μόνο τη δύναμη των κομμάτων και κατ’ επέκταση τη σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης εξέφρασε την άποψη ότι : “Επιβάλλεται μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο. Βασική αλλαγή το μπόνους των 50 εδρών. Οι 50 έδρες είναι κάτι ακραίο, είναι υπερβολή, ειδικά όταν έχουμε ένα κόμμα με 19%. Ακόμη και με 27%. Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, απαραίτητο είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει υπάρξει βουλευτής και μονοεδρικής και μεγάλης περιφέρειας. “Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έγινε κυβέρνηση ξέχασε την απλή και άδολη αναλογική. Αυτό το διάστημα που κυβέρνησε μπορούσε να ψηφιστεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών”, υποστήριξε η κ.Μπακογιάννη. Συμφώνησε μάλιστα με σημεία της πρότασης του Ποταμιού, λέγοντας: “Στην επαρχία ενδιαφέρονται να εκλέξουν έναν άνθρωπο που θα εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα. Στην Α’ Αθήνας εκλέγεσαι από την τηλεόραση”.

Ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου πάντως διαφώνησε με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, που περιλάμβανε η πρόταση του Ποταμιού. Υποστήριξε ότι δεν ισχύει πως εάν μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών θα μειωθούν οι δαπάνες του κράτους και εξέφρασε την άποψη ότι: “Δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο το θέμα των δαπανών στη λειτουργία της Δημοκρατίας ακόμη και στη σημερινή μας κατάσταση.”

Σημείωσε επίσης όσον αφορά στον προβληματισμό για το εάν ένας αναλογικότερος νόμος θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις: “Τρεις ή τέσσερις χώρες έχουν μονοκομματικές κυβερνήσεις άρα το θέμα των συμμαχικών κυβερνήσεων είναι αυτό που κυριαρχεί”.

Παρέμβαση ζήτησε να κάνει στη συζήτηση και ο κ.Αυγερινός. “Θέλουμε να φτιάξουμε ένα εκλογικό σύστημα που απαντά στην ανάγκη και λιγότερο στην επιλογή. Βασικό στοιχείο είναι η κυβερνησιμότητα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσαρμόζονται σ ΄αυτό. Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναλογικότητα. Στην Ευρώπη σήμερα παίζει γύρω στο 94% σε πολύ προχωρημένες χώρες. Πρέπει να βρούμε μια αναλογικότητα όχι στο ποσοστό που άκουσα, πρέπει να πάμε σε αναλογικότητα του 90%. Το τρίτο είναι ότι η εύνοια του πρώτου κόμματος. Το τέταρτο είναι ο πολυκερματισμός, αυτή διάσπαση, όλα στη λογική ότι μπορούν να φτάσουν στο 3%”, είπε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας την εκδήλωση θέλησε να απαντήσει στον κ.Αυγερινο: “Να του πω ότι και εγώ είμαι της άποψης ότι το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι το 5%. Δυστυχώς όμως για μένα μειοψήφησα στον πολιτικό σχεδιασμό του κινήματος και ως δημοκρατικό κόμμα  πήραμε μια συλλογική απόφαση το όριο να είναι το 3%.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα