Με σταυροδοσία οι εκλογές αν διεξαχθούν μετά τον Ιούλιο

Με σταυροδοσία οι εκλογές αν διεξαχθούν μετά τον Ιούλιο
Άνοιγμα κάλπης σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Από την Κυριακή 31 Ιουλίου και μετά μπορούν να διεξαχθούν εκλογές με σταυρό. Έρχεται νέος εκλογικός νόμος

Με σταυροδοσία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές αν προκηρυχθούν μετά το επόμενο εξάμηνο καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής διευκρίνισε στη Βουλή ότι αφετηρία της συνταγματικής πρόβλεψης για διεξαγωγή εκλογών με λίστα, σε περίπτωση προκήρυξης  εκλογών εντός 18μήνου, είναι οι προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο κ. Κουρουμπλής αναγνώρισε ότι η κείμενη νομοθεσία δεν διασαφηνίζει από πότε ακριβώς αρχίζει να μετρά το 18μηνο στις περιπτώσεις που έχει ήδη μεσολαβήσει ήδη μια εκλογή με λίστα, όπως, συνέβη στις 20 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε, όμως, ότι κατά τη δική του ερμηνεία το 18μηνο αρχίζει από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που διεξήχθησαν με σταυροδοσία.

Κατά συνέπεια το 18μηνο της λίστας παρέρχεται την Κυριακή 24 Ιουλίου του 2016. Αυτό σημαίνει ότι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μετά από αυτή την ημερομηνία (από την Κυριακή 31η Ιουλίου και εφεξής) τότε θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης. Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει εγκαίρως στη Βουλή νέο εκλογικό νόμο ο οποίος «θα αίρει αδικίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα